U većini slučajeva nema razloga za zabrinutost, no, ukoliko vam je stanje 'uporno' ipak se posavjetujte s liječnikom.
 Foto: iStock
Neugodan miris kao simptom

Zadah može ukazivati i na dijabetes

Loša oralna higijena nije najčešći uzrok zadaha. Ako je vaš problem samo jutarnji zadah, ne brinite se, sve je u redu, a ostale slučajeve treba shvatiti ozbiljnije.

Ako imate loš dah iz usta koji traje cijeli dan, i to već dulje vrijeme, bilo bi dobro da potražite pomoć liječnika. Zadah, naime, može ukazivati i na ozbiljniji poremećaj u organizmu.

Ako podsjeća na voće

Možda imate dijabetes. Šećer u krvotoku inače odlazi u stanice, gdje se koristi za energiju. No, ako se to ne dogodi, razina šećera u krvi raste, a stanice počinju trošiti masnoće kako bi se opskrbile energijom. Nusprodukt tog procesa su ketoni, koji mogu zadahu dati voćni miris. Osobe koje to primijete trebale bi prekontrolirati razinu šećera u krvi.

Ako podsjeća na kamfor
(kao kuglice protiv moljaca)

Možda imate neku alergiju, začepljen nos ili infekciju sinusa. Naime, kad imate kroničnu upalu sinusa, bakterije u ustima mogu pretvoriti proteine u sluznici u tvar koja se naziva skatol i izuzetno je neugodnog mirisa. Uzimanje lijekova protiv alergije, ispiranje sinusa ili antibiotička terapija mogu pomoći u uklanjanju tog zadaha.

Ako podsjeća na ukiseljeno mlijeko

Možda imate intoleranciju laktoze. Taj miris može ukazivati na to da vaš organizam mliječne proteine ne razgrađuje na ispravan način. Naravno, u tom slučaju je vjerojatno da ćete, uz zadah, imati i druge simptome, poput proljeva, grčeva i plinova u trbuhu nakon pijenja mlijeka.

Ako podsjeća na prljave pelene

Moguće je da imate upalu krajnika ili tonzilitis. Bakterije i ostaci hrane mogu se zaglaviti u vaše krajnike i tvoriti vidljive nakupine trunućih tvari. Taj zadah je zaista izrazito intenzivan i pomalo podsjeća na miris upotrijebljenih pelena, no to se može riješiti jednostavno tako da liječnik tu nakupinu ukloni iz krajnika.

Ako podsjeća na trulež

Moguće je da imate plućnu bolest. Vrlo odbojan zadah, puno neugodniji od uobičajenog lošeg zadaha, može biti znak neke plućne bolesti, od upale do raka pluća. Danas postoje čak i testovi za dah kojima se identificiraju mirisi u usnoj šupljini koji su povezani s rakom. Mislite li da biste mogli imati problem s plućima, otiđite na pregled liječniku.

Linker
16. travanj 2024 12:36