Nemojte da vam bol pomrsi planove...
 Getty Images/iStockphoto
cijele godine

Začin koji bismo svi trebali koristiti - snižava tlak, pomaže kod kandide i liječi zubobolju u trenu

24. svibanj 2019.
Osim anestetičkog djelovanja, ulje klinčića djeluje protuupalno pa ublažava i uzrok boli.

Klinčić je tropsko zimzeleno drvo visoko od 8 do 12 metara, od kojeg se sušenjem cvjetnih palica dobiva aromatični začin. Cvijet se bere kad naraste do veličine od 1,5 do 2 cm

Istraživanja su pokazala kako ulje klinčića ma oko 25 vrlo važnih sastojaka, a njegova moć leži u specifičnim fenolnim spojevima.

Sprječavanje infekcija

Stručnjaci mu pripisuju brojne pozitivne efekte na organizam. Njegovo ulje efikasno je protiv kandide i drugih gljivica, kao i bakterija te streptokoka.

Djeluje i kao antihistaminik, snižava visoki tlak i kolesterol u krvi, ublažava bol, naročito zubobolju, regulira šećer u krvi, uklanja mučninu i poboljšava rad jetre.

Ulje klinčića, kada ga umasirate u desni, može olakšati zubobolju. Naime, glavni sastojak ulja klinčića je eugenol koji se upotrebljava u stomatologiji kao analgetik i za sprečavanje infekcija. Na bolno mjesto dovoljno je staviti komadić vate namočen u ulje klinčića i dogodit će se trenutačni osjećaj obamrlosti. Ispiranje usta s razrijeđenim uljem ili žvakanjem pupova klinčića ublažava se grlobolja. Dodaje se u i vodice za ispiranje usta. Djeluje protuupalno i antibakterijski.

Eugoneol također uništava štetne mikrobe te ima antikancerogeno djelovanje. Kod kuhanja je jako važno da ga ne raskuhate.


Ljekovita svojstva

Kako bi se najbolje iskoristila njegova ljekovita svojstva, možete koristiti čaj od klinčića, ulje ili prah. Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno. Iako trenutačno nije sezona čaja, klinčić možete dodati i u kompot.

Teme
Linker
29. svibanj 2022 00:50