Ako zaboravite gdje ste ostavili ključeve, to je normalno, ali ako zaboravite kako doći do kuće, to je razlog za zabrinutost

 SHUTTERSTOCK
Zdravlje mozga

Zaboravljivi ste u zadnje vrijeme? Ovo je šest mogućih razloga koji nemaju nikakve veze sa starenjem

S vremena na vrijeme svi budu zaboravni. No, kada je to normalno, a kada je to znak većeg problema?

Da, svima se dogodilo da su ušli u drugu prostoriju, a onda zaboravili zbog čega su došli. Ili ste možda držali ključeve u rukama i usput ih tražili. S vremena na vrijeme dođu takvi dani kad smo zaboravni. No, kada je to normalno, a kada je to znak većeg problema?

- U određenoj mjeri, gubitak pamćenja je normalan. Kako se povećavaju odgovornosti i raste razina stresa, skloni smo zanemariti neke stvari koje su našem mozgu potrebne - rekao je dr. med. Scott Noorda, liječnik obiteljske medicine i stručnjak za zdravlje mozga u St. Georgeu u Utahu za Livestrong.

Drugim riječima, stvari poput nedostatka sna ili previše stresa mogu potaknuti našu zaboravljivost.

Znakovi upozorenja koji vam govore da trebate posjetiti liječnika uključuju iznenadnu pojavu problema s pamćenjem, bilo kakve simptome infekcije (groznica, zimica, mučnina, povraćanje) ili ozljeda glave, kaže dr. Noorda. Ako zaboravite gdje ste ostavili ključeve, to je normalno, ali ako zaboravite kako doći do kuće, to je razlog za zabrinutost.

Evo šest stvari koje mogu uzrokovati zaboravnost:


Depresivni ste

Osobe koje boluju od depresije također imaju lošiju sposobnost pamćenja i prisjećanja informacija, navodi studija objavljena u časopisu Psychological Medicine. Istraživači smatraju da je razlog povećanje razine kortizola ("hormona stresa") koji prati depresiju.

- Depresija je vjerojatno najčešća stvar koja se preklapa s kognitivnim oštećenjem. Kada ne možete razmišljati ni o čemu osim o borbi s depresijom, vaše pamćenje može biti pogođeno - kaže dr. Noorda.

Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, drugi simptomi depresije uključuju:

  • Osjećaj tuge, tjeskobe ili "praznine" većinu vremena
  • Smanjena energija ili osjećaj umora
  • Osjećaj beznađa ili bespomoćnosti
  • Poteškoće sa spavanjem
  • Promjene u težini ili apetitu
  • Misli o smrti ili samoubojstvu


Pod stresom ste

Kad imate puno obveza, vaš mozak "skače" s jedne na drugu, a to otežava postizanje fokusa.

- Da biste doista naučili i zapamtili nešto, morate usmjeriti pozornost na to - kaže dr. Noorda. Nažalost, stres to može omesti.

Ne samo to, kronično povećani kortizol tjera vaš mozak u modus preživljavanja, što smanjuje vašu sposobnost pohranjivanja novih sjećanja. Savjet dr. Noorde? Pronađite jednu aktivnost za oslobađanje od stresa uz koju se možete opustiti kao što je vježbanje, boravak u prirodi, čitanje knjige, i radite to redovito.


Ne spavate dovoljno

Znamo da možete funkcionirati sa šest sati na dan, ali trebate li?

Naime, san vam pomaže da se sljedeći dan osjećate osvježeni, naspavani i energični, ali to nije sve. On igra važnu ulogu u konsolidaciji pamećanju, a to je proces u kojem se privremena sjećanja pretvaraju u dugoročna, navodi dr. Noorda.

U studiji iz 2014. objavljenoj u ‌Journal of the American Geriatrics Society‌, starije sredovječne žene koje su spavale pet sati i manje ili više od devet sati dnevno imale su lošije rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti u usporedbi s onima koje su spavale sedam sati. Drugim riječima, vrijeme je da si priuštite sedam do osam sati sna.


Imate infekciju

Meningitis, kronična lajmska bolest i infekcije mokraćnog sustava mogu se pomalo iznenađujuće manifestirati kao moždana magla i problemi s pamćenjem, kaže dr. Noorda.

Ako imate druge simptome bolesti, poput vrućice, zimice, mučnine, povraćanja, peckanja ili učestalog mokrenja, odmah posjetite svog liječnika.


Problemi sa štitnjačom

Štitnjača je žlijezda koja proizvodi hormone koji kontroliraju mnoge tjelesne procese, uključujući metabolizam. Ako vam je rad štitnjače usporen (hipotireoza), to također utječe na rad vašeg mozga.

Mala studija objavljena u časopisu ‌Thyroid‌ proučavala je MRI mozga kod odraslih koji su imali hipotireozu u usporedbi s kontrolnom skupinom. Oni u skupini s hipotireozom imali su manji volumen u desnom hipokampusu, području mozga uključenom u učenje i pamćenje koje je prepuno receptora štitnjače.

Hipotireoza se može pojaviti zbog autoimunih bolesti koje napadaju žlijezdu, određenih lijekova (kao što je litij) i oštećenja hipofize, prema American Thyroid Association. Usporen rad štitnjače ili hipotireoza znači da ona ne proizvodi dovoljno hormona tiroksina. Ostali simptomi su dobivanje na težini, pospanost, suha kosa, blijeda koža, slabost u mišićima i zglobovima…


Nedostaje vam hranjivih tvari

Bilo koja vrsta anemije, poput nedostatka željeza ili vitamina B12, može se manifestirati kao moždana magla i zaboravnost.

Studija objavljena u časopisu Medicine 2020. otkrila je da oni koji imaju dovoljnu razinu B12 imaju bolje rezultate na testovima pamćenja i kognitivnih procjena. Štoviše, prošlo istraživanje u ‌The American Journal of Clinical Nutrition‌ pokazalo je da su mlade žene s umjerenim nedostatkom željeza postigle lošije rezultate na kognitivnim zadacima u usporedbi s onima koje su imale dovoljne razine hranjivih tvari, no dodatak željeza povećao je njihove kognitivne sposobnosti pet do sedam puta. Ukratko, njihovi su mozgovi bili brži i učinkovitiji.

Prije nego što uzmete suplemente, pitajte svog liječnika trebate li provjeriti razinu B12 ili željeza, a to možete učiniti jednostavnim testom krvi.

Linker
05. ožujak 2024 20:42