SHUTTERSTOCK
REAGIRAJTE NA VRIJEME

Zaboravimo li djelovati preko ljeta, djeca će tijekom školske godine biti podložnija bolestima

Roditelji trebaju upoznati najčešće bolesti i što prije osnažiti imunitet svoje djece kako bi mališani mogli bezbrižno uživati u igri s vršnjacima i redovito pohađati nastavu bez potrebe za izostancima


Tek što ste se vratili s ljetovanja, već vas podsjećaju da je vrijeme da se uputite u potragu za knjigama i novim priborom jer školska godina samo što nije počela. Kupujete bilježnice, torbu, pernicu, nove tenisice za tjelesni te sitno brojite do povratka u rutinu na koju su vaši mališani u ova tri mjeseca odmora od učenja gotovo pa zaboravili. Psihički se pripremate i na sve što sa sobom nosi početak školske godine, među njima nove uspone i padove koje ćete proživljavati zajedno sa svojim djetetom, ali i bolesti koje je u vrtićkom i školskom okruženju nemoguće izbjeći.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo prosječnog školarca očekuje tri do osam prehlada te dvije do tri crijevne viroze godišnje, a simptomi se mogu pojaviti ubrzo nakon početka školske godine. Razlog tomu je što se bakterije i virusi puno brže prenose tijekom hladnijih mjeseci kada više vremena provodimo u zatvorenim prostorijama te posljedično imamo više bliskih kontakata s drugima.

Roditelji trebaju upoznati najčešće bolesti i što prije osnažiti imunitet svoje djece kako bi mališani mogli bezbrižno uživati u igri s vršnjacima i redovito pohađati nastavu bez potrebe za izostancima.

Prehlada

image
SHUTTERSTOCK

Prehlada je jedna od najčešćih bolesti, odrasla zdrava osoba od nje oboli otprilike dva do četiri puta godišnje, no kod djece je to češće. Uzrokuju je virusi koji se s osobe na osobu prenose iskašljavanjem ili kihanjem putem zaraznih kapljica. Uredi, dječji vrtići i škole glavna su „žarišta” infekcije jer je u zatvorenim prostorijama teže izbjeći bliski kontakt i dodir površina koje je prethodno dodirivala zaražena osoba. Upravo je iz tih razloga najbolja prevencija redovito i temeljito pranje ruku mlakom vodom i sapunom.

Ova bolest se može bolje izbjegavati i održavanjem zdravog imunosnog sustava pripremom hranjivih obroka u kojima dominiraju voće i povrće poput mrkve, naranče, špinata, mlijeka, avokada, jaja, ribe, oraha i bobičastog voća koji sadrže vitamine C, E, minerale poput cinka te beta-karoten. Puno roditelja djetetu nudi zdrave obroke tek kada je bolest nastupila, a dječje imunitete je potrebno osnaživati unaprijed, već tijekom ljetnih praznika. Ako dijete ne voli neke od navedenih namirnica, možete mu ih zamaskirati u obliku smoothie napitka. U posudu za miksanje dodajte bananu, naranču, baby špinat, jabuku i avokado te sve zajedno promiješajte i servirajte svim ukućanima. Rijetko koji školarac odbije ovaj šareni napitak, a i odrasli ga obožavaju.

image
SHUTTERSTOCK

Simptomi: Prehlada je vrlo blaga bolest, a simptomi kao što su kihanje, začepljeni nos, blaža grlobolja, sekrecija bistrog, tekućeg i sluzavog iscjetka iz nosa, osjećaj umora, glavobolja, blaži bolovi u mišićima i pečenje očiju javljaju se samo jedan do tri dana nakon zaraze. Navedeni simptomi se obično brzo povuku, u prosjeku za četiri do deset dana, iako kašalj može trajati i do idućeg tjedna, posebice kod djece koja boluju od astme i bronhitisa.

Liječenje: Prehlada je samoizlječiva, uzrokovana virusima, pa ne treba uzimati antibiotike jer oni ne ubijaju viruse. Antibiotici se koriste samo za liječenje bakterijskih komplikacija, kao što je upala sinusa. Preporučuje se odmor te uzimanje veće količine tekućine. Uvijek je dobra ideja u kućnoj ljekarni imati Lekadol, koji sadrži paracetamol, a koristi se za bol i temperaturu i mogu ga koristiti i djeca od šeste godine. Jednako tako, u borbi protiv prehlade dobro će pomoći topla domaća juha, čaj i kvalitetan odmor.

Gripa

Iako su prehlada i gripa slične, razlikuju se po jednom važnom simptomu.

image
SHUTTERSTOCK

Obje bolesti su akutne infekcije dišnog sustava, dolaze sa sličnim simptomima i obje se prenose kapljičnim putem. Ipak, gripa je prepoznatljiva po vrućici koja se u nešto rjeđim slučajevima pojavljuje kod prehlade kod koje tjelesna temperatura nije ili je samo umjereno povišena. Osim toga, gripa je bolest koja se najčešće pojavljuje jednom godišnje dolaskom hladnijih dana i boravkom u zatvorenom prostoru bez redovitog provjetravanja.

Simptomi: Groznica, zimica, bolovi u tijelu, grlobolja, kihanje, kašljanje, gubitak apetita, umor, bolovi u mišićima i sekrecija bistrog, tekućeg i sluzavog iscjetka iz nosa. Za gripu je specifično što se simptomi infekcije dišnih puteva, kao što su iscjedak u nosu, peckanje u grlu i suhi kašalj, javljaju tek pred kraj bolesti odnosno po prestanku vrućice. Nakon toga postepeno dolazi do ozdravljenja. Bolest obično traje pet do sedam dana, iako osjećaj umora može potrajati i dva do tri tjedna nakon ozdravljenja.

Liječenje: Cijeloj obitelji u zaštiti protiv gripe može pomoći cijepljenje. Međutim, ako ste već oboljeli od ove bolesti, u tom slučaju simptome možete kontrolirati kod kuće unošenjem puno tekućine, odmaranjem i spavanjem te pomoću pripravaka za ublažavanje bolova i snižavanje povišene tjelesne temperature. Ako dijete boluje od kronične bolesti ili ako vrućica ne prolazi danima, onda se obavezno posavjetujte s obiteljskim liječnikom.

Upala grla

image
SHUTTERSTOCK

Ako se dijete požali na bolove u grlu i pritom ima povećane i otečene limfne čvorove, onda je moguće da se radi o angini, odnosno bakterijskoj upali grla. Vrlo je zarazna i može se prenositi zrakom, dijeljenjem pribora za jelo i piće te dodirivanjem površina koje su doticale zaražene osobe. Roditelji bi trebali redovito podsjećati dijete na higijenu ruku, posebice ako je drugi učenik iz razreda zaražen ili dijeli školsku klupu sa zdravim djetetom.

Simptomi: izrazito jaka grlobolja, glavobolja, otežano gutanje, crveni i natečeni krajnici, vrućica, smanjeni apetit i bolovi u trbuhu

Liječenje: Ako dijete ima navedene simptome, roditelji bi trebali čim prije kontaktirati liječnika koji će nakon postavljanja dijagnoze (streptokokne) angine propisati antibiotik. Uz njega, dijete bi trebalo konzumirati mekanu i usitnjenu hranu koja neće dodatno nadraživati bolno grlo i pogoršati već prisutne bolove

Gastroenteritis

Neki ga nazivaju gastroenteritisom, drugi upalom sluznice želuca, tankog i debelog crijeva. Kako god nazivali ovu bolest, svi smo se barem jednom suočili s neugodnim grčevima u trbuhu. Može biti uzrokovana bakterijom, virusom ili parazitom, no mogu ju izazvati i neki lijekovi te kemijski toksini. Najbolja prevencija je redovito pranje ruku i izbjegavanje kontakta sa zaraženom osobom, na što bi roditelji trebali ukazati svojim školarcima.

image
SHUTTERSTOCK

Simptomi: mučnina, povraćanje, povišena temperatura, proljev i bolovi u trbuhu su znakovi i simptomi koji ukazuju da je riječ o ovoj bolesti. Obično se pojavljuju od jednog do tri dana nakon kontakta sa zaraženom osobom ili uzimanja zagađene hrane ili vode.

Liječenje: Borba protiv ove bolesti zahtijeva nadomještanje izgubljene tekućine i elektrolita (soli i minerala) iz tijela kako ne bi došlo do dehidracije. Osim pojačanog unosa tekućine, promjena prehrane može biti prvi korak u liječenju gastroenteritisa pa bi roditelji djeci trebali pripremati nemasnu, laganu i slabije začinjenu hranu. U slučaju pojave proljeva i posljedičnog poremećaja sastava crijevne mikrobiote, kao pomoć u vraćanju njene ravnoteže može poslužiti i Linex Forte. Dolazi u obliku tvrdih kapsula koje sadrže visoku koncentraciju mliječno-kiselih bakterija, inače uobičajeno prisutnih u našoj vlastitoj crijevnoj mikrobioti, a ne sadrže dodatne aditive i gluten. Sadržaj Linex Forte kapsula se, za djecu koja ne mogu popiti kapsulu, može istresti u žlicu i popiti s malo tekućine.

Kod dojenčadi i djece do 12 godina može pomoći i Linex Baby prašak za oralnu suspenziju. Osim što vraća prirodnu ravnotežu crijevne mikrobiote, dolazi u obliku koji je odlična alternativa i pomoć roditeljima djece koja odbijaju gutati kapsule. Djeci od dvije do 12 godina odrasli mogu ponuditi jednu vrećicu, jedan do dva puta na dan, a dojenčadi i mališanima do dvije godine jednu vrećicu, jedanput na dan.

Varičele (Vodene kozice)

image
SHUTTERSTOCK

U Hrvatskoj je u proteklih deset godina bilo 19.960 prijavljenih slučajeva vodenih kozica, a često su upravo školarci ti koji obitelji donesu ovu bolest. Ako roditelji i dijete nisu cijepljeni, više su izloženi riziku od infekcije, no bolest je uglavnom blagog karaktera. Kao i kod ospica, radi se o virusom uzrokovanoj bolesti kod koje se simptomi sami od sebe povuku.

Obje se bolesti prenose kapljičnim i dodirnim putem ili izravnim kontaktom s osobom. Širenje bolesti može se spriječiti izolacijom oboljelih, no cijepljenje je najučinkovitija zaštita.

Simptomi: Nakon inkubacije od 10 do 21 dana bolest počinje blagim porastom temperature, curenjem nosa i malaksalošću. akon toga javlja se osip na koži (ponekad i na sluznicama), na kojem se stvaraju mjehurići, od kojih nakon 2 do 3 dana nastanu kraste. Mjehurići se pojave u skupinama, najprije na trupu i vlasištu, a onda se šire na udove i lice u roku od dva do četiri dana.

Liječenje: najbolji tretmani za oporavak od vodenih kozica su mirovanje, snižavanje tjelesne temperature i briga o higijeni kože i sluznica.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Sponzorirani članak nastao u suradnji s farmaceutskom tvrtkom Sandoz.

Izvori:

Najčešće bolesti školske djece. Dostupno na: https://www.hzjz.hr/aktualnosti/najcesce-bolesti-skolske-djece/, pristupljenu u kolovozu 2022.

Common School-Age Illnesses/Infections. Dostupno na: https://familydoctor.org/common-school-age-illnessesinfections/, pristupljenu u kolovozu 2022.

Obična prehlada. Dostupno na: http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/infekcije-i-zarazne-bolesti/virusne-zarazne-bolesti/obicna-prehlada, pristupljeno u kolovozu 2022.

Gripa (influenca). Dostupno na: https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/prevencija-zaraznih-bolesti/gripa-influenca, pristupljenu u kolovozu 2022.

Gastroenteritis. Dostupno na: http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/bolesti-probave/gastroenteritis, pristupljeno u kolovozu 2022. Vodene kozice (varičele, varicella). Dostupno na: https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/prevencija-zaraznih-bolesti/vodene-kozice-varicele-varicella, pristupljeno u kolovozu 2022.

Vodene kozice (varičele, varicella). Dostupno na: https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/prevencija-zaraznih-bolesti/vodene-kozice-varicele-varicella, pristupljeno u kolovozu 2022.

Sažetak opisa svojstava lijeka Lekadol

Sažetak opisa svojstava lijeka Linex Forte

Sažetak opisa svojstava lijeka Linex Baby prašak za oralnu suspenziju

Linker
18. travanj 2024 19:14