Uz propolis koji ima najsnažniji doprinos dobrom stanju srca i krvožilnog sustava, med i matična mliječ mogu dodatno pomoći
 Getty Images/iStockphoto
prevencija i liječenje

Za zdravlje srca i žila važni su flavonoidi, a ima ih i u propolisu

Favonoidi štite srce sprečavajući nastanak tromba. taj učinak gotovo je univerzalan za sve flavonoide na razini sprečavanja stvaranja primarnog ugruška, odnosno agregacije trombocita

Visoki krvni tlak i povišene masnoće u krvi bolesti su modernog doba koje prate produljenje životnog vijeka. No, njihova prevencija izuzetno je važna jer raste učestalost i moždanog i srčanog udara, u čemu žile pune plaka imaju veliku ulogu. U fokusu istraživanja posljednjih godina su flavonoidi, sveprisutni sekundarni metaboliti viših biljaka, u prvom redu zbog svojih izuzetnih antioksidativnih svojstava.

Kako je oksidativni stres u pozadini mnogih bolesti, kaže izv. prof. dr. sc. Mirza Bojić s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, flavonoidi se nameću kao spojevi koji mogu pridonijeti kvaliteti života te stoga nose naziv vitamini modernog doba.

"Flavonoidi su otkriveni kao vitamini u čijoj su nomenklaturi poznati kao vitamin P. Pojedini flavonoidi imaju pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje, kao što su antibakterijski, antifungalni, antivirusni, antineoplastični, hepatoprotektivni i drugi učinci. Pokazano je da flavonoidi djeluju i kardioprotektivno sprečavajući nastanak tromba. Taj učinak gotovo je univerzalan za sve flavonoide na razini inhibicije nastankaprimarnog ugruška odnosno agregacije trombocita", kaže prof. Bojić.


Propolis i vino

Kardioprotektivni učinak, kaže prof. Bojić, imaju i flavonoidima bogati izvori kao što su propolis i vino. "Njihova konzumacija u malim količinama pridonosi očuvanju funkcije krvožilnog sustava. Propolis je u ispitivanjima antiagregacijskog učinka na trombocitima pokazao inhibiciju agregacije u mikromolarnim koncentracijama", kaže prof. Bojić.


Za srce i mozak

Apiterapija, tj. primjena pčelinjih proizvoda u prevenciji i liječenju određenih zdravstvenih tegoba potpora je tradicionalnoj medicini. Brojne studije su pokazale da pčelinji proizvodi bitno poboljšavaju stanje srca i krvožilnog sustava, djeluju kao hrana i lijek. Uz propolis koji ima najsnažniji doprinos dobrom stanju srca i krvožilnog sustava, med i matična mliječ mogu dodatno pomoći. I med i matična mliječ imaju dokazan blagotvoran učinak na kontraktibilnost i moć srčanog mišića, povećavaju dotok krvi u srčani mišić, te pozitivno djeluju protiv zatajenja srca.

Linker
16. travanj 2024 08:24