FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Za skidanje visoke dioptrije laserska ili klasična metoda?

Izbor metode isključivo ovisi o karakteristikama oka, visini dioptrije te načinu života pacijenta

Koji su rizici operacijskog skidanja dioptrije i koja je metoda bolja - laserska ili klasična? Imam -6,50 na jednom oku i -6,00 na drugom. Biste li mi preporučili operaciju s obzirom na moju dioptriju?

Mladen V., Koprivnica

Odgovara dr. Mateja Jagić, oftalmolog:

"Danas su u refraktivnoj kirurgiji zastupljeni laseri koji su minimalno invazivni i maksimalno precizni. Za kratkovidne pacijente u obzir dolaze operativne laserske korekcije LASIK ili Transepithelial PRK metoda. Trenutno se zahvati uglavnom izvode isključivo laserskim putem, tzv. all-laser, bez kirurških nožića. Laseri novih generacija su izrazito precizni i prenose znatno manje laserske energije na tkivo rožnice, što osigurava brži oporavak i znatno manje oštećenje tkiva u odnosu na klasične metode. Sve vrste današnjih operacija potpuno su kompjutorski kontrolirane uz pomoć preciznih softverskih programa. Izbor metode isključivo ovisi o karakteristikama oka, visini dioptrije te načinu života pacijenta. Rožnice koje nisu dovoljne debljine za korekciju LASIK metodom (zahvat s tzv. preklopcem) mogu se podvrgnuti Transepithelial PRK metodi (zahvat izveden na površini rožnice) uz manji utrošak tkiva za korekciju dioptrije. Nadalje, pacijenti koji se bave kontaktnim sportovima ili težim fizičkim aktivnostima češće se odlučuju za površinsku metodu jer nakon LASIK metode postoji rizik od pomicanja preklopca rožnice u prvom postoperativnom periodu, što uvelike može produljiti oporavak te utjecati na konačan rezultat operacije. Svaka odluka o tome je li pacijent kandidat za operativni zahvat te odluka o vrsti operativnog zahvata donosi se isključivo nakon pregleda u sklopu obrade za lasersku korekciju dioptrije. Na pregledu se, osim mjerenja dioptrije, detaljno analiziraju parametri rožnice te stanje prednjeg i stražnjeg segmenta oka."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 17:28