FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
POKAZALO istraživanje

Za oštriji mozak odgodite odlazak u mirovinu

Stručnjaci su analizirali podatke 20.000 ispitanika u dobi od 55 do 75 godina

Oni koji dulje rade, odnosno kasnije idu u mirovinu, mogu doživjeti sporiji pad kognitivnih sposobnosti, otkrili su istraživači s njemačkog Instituta Max Planck. Koliko dulje rade? Zdravstvene koristi za mozak vidljive su već i ako radite do 67. godine.

Analizirali su podatke 20.000 ispitanika u dobi od 55 do 75 godina iz američke studije o zdravlju i umirovljenju i otkrili da ljudi koji rade do 67. godine imaju manji kognitivni pad, odnosno manje slabljenje sposobnosti učenja i pamćenja informacija, organiziranja, planiranja i rješavanja problema, fokusiranja, održavanja i preusmjeravanja pažnje, razumijevanja i korištenja jezika, točnog opažanja okoline i sl.


Izazivanje uma

Dean Sherzai i Ayesha Sherzai, neurolozi i direktori Programa prevencije Alzheimerove bolesti na Sveučilištu Loma Linda, kažu da je nakon 40. izuzetno važno "izazivanje uma", odnosno važno je "naprezati" mozak. Stoga, ne povlačite se - preusmjeravajte se! Ponovno se povežite! To može biti upravljanje timom, književnim klubovima, kartaškim igrama, učenje plesa, glazbe, pohađanje nastave u bilo kojoj dobi... Sve se to možete raditi bez obzira na to jeste li zaposleni ili ne, ali ako vam posao daje svrhu i održava vas aktivnim svaki dan, razmislite biste li možda ipak odgodili odlazak u mirovinu.

Linker
23. travanj 2024 19:03