FOTOGRAFIJE: BLACKCAT GETTY IMAGES
TRIKOVI za ‘novo normalno‘

Za lakši povratak u ‘stvarnost‘ - kreativni načini za oslobađanje od stresa kojih se rijetko sjetimo

Ako ste pod stresom i još uz to imate problema s nesanicom, mi smo pronašli trikove uz koje ćete riješiti ove probleme


Dugi ljetni godišnji odmori su iza nas, što znači da se vraćamo u svakodnevicu koja može biti itekako problematična. Privatne i poslovne obveze nerijetko sa sobom povlače stres. Nažalost, uz stres se često javlja i nesanica te tako ulazimo u začarani krug. Važno je posegnuti za drugim kreativnim načinima koji su svima lako dostupni, a u kojima ćete uživati i koji će vam pomoći kod ovih problema današnjice.


Ples

Ova izuzetno zabavna metoda pomoći će vam kod opuštanja. Naime, ples se može promatrati kao evolucijski dar koji podržava samozaštitu i omogućuje blagostanje. Brojne kulture i plemena se od davnina okreću plesu kao talismanu suočavanja sa stresom. Najvažniji dokaz da ples može pomoći ljudima u borbi protiv stresa je činjenica da je ples tjelovježba, a redovita tjelovježba je važan faktor u otpornosti na stres. [1]


Čokolada

Osim što uživamo u njoj zbog njezinog okusa, sada imamo dodatni razlog za njenu redovitu konzumaciji. Tamna čokolada i drugi proizvodi od kakaa dugo su dobivali veliku pozornost kao dodatak prehrani za poboljšavanje kardiovaskularnog zdravlja. Međutim, novi znanstveni dokazi pokazuju da može ublažiti stres. Rezultati istraživanja [2] pokazuju značajno smanjenje percipiranog stresa nakon konzumiranje tamne i mliječne čokolade tijekom dva tjedna, više kod žena nego kod muškaraca.

image
FOTOGRAFIJE: Shutterstock


Crtanje

Jeste li se ikad uhvatili kako crtate u stresnom trenutku, možda dok ste bili na telefonskom pozivu ili virtualnom sastanku? Možda niste shvatili, ali koristili ste jednostavan oblik umjetničke terapije.

Studija iz 2016. godine je [3] pokazala da naš dječji hobi izuzetan borac protiv stresa. Sudionici studije dali su uzrok sline za procjenu razine kortizola prije i 45 minuta nakon crtanja. Osim što je slina pokazala da se značajno smanjila razina kortizola, sudionici su naveli kako im je ova umjetnička sesija bila izuzetno opuštajuća, ali i da ih je potaknula da nastave s time u budućnosti.


Žvakaće gume

Istraživanje iz 2015. godine [4] pokazalo je da žvakaće gume mogu biti odgovor na psihološki stres. Sudionici istraživanja (njih 20), prije i neposredno nakon testa su žvakali žvakaću gumu. Rezultati istraživanja su pokazali da žvakaće gume mogu ublažiti stresne situacije. Stoga, spakirajte jedan paketić u svoju torbu.

image
FOTOGRAFIJE: Shutterstock


Snaga prirode

Terapijsku vrijednost valerijane, matičnjaka i metvice dobro su poznavali liječnici još od antike. Kroz mnoga stoljeća ove su biljke pomagale ljudima održati životni balans, čemu i mi danas težimo. Ljekovite biljke pomažu u postizanju mentalne ravnoteže. Prirodni sastav Persena ima umirujuće i opuštajuće djelovanje. Persen je biljni sedativ za ublažavanje stresa, napetosti i nesanice. Sadrži kombinaciju biljaka čije se djelovanje nadopunjuje.

Stoga, osvijestite svoju unutarnju moć i oslobodite se stresa na prirodan način. Tako brinete o svome zdravlju i ostajete mirni od jutra do sutra!



[1] https://www.researchgate.net/publication/334281938_DANCING_TO_RESIST_REDUCE_AND_ESCAPE_STRESS

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4350893/

[3] https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07421656.2016.1166832

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1883195815000717?via%3Dihub

Linker
18. travanj 2024 12:26