Glazba potiče društvenu povezanost, kognitivnu stimulaciju, mentalno zdravlje, užitak i transcendenciju.
 Foto: iStock
PODIZAČ SAMOPOUZDANJA

Za dobro mentalno zdravlje pjevajte u zboru

Glazba potiče društvenu povezanost, kognitivnu stimulaciju, mentalno zdravlje, užitak i transcendenciju. Znanstvenici trenutačno istražuju i fiziološke prednosti pjevanja.

Pjevanje u zboru koristi mentalnom zdravlju tako što poboljšava izglede za oporavak od mentalnih bolesti, pokazali su rezultati istraživanja britanskih znanstvenika s University of East Anglia, prenosi BBC.

Zborsko pjevanje, pojašnjavaju istraživači, pridonosi jačanju samopouzdanja i samopoštovanja što pak direktno smanjuje mogućnost povratka simptoma mentalnih bolesti. Ovo konkretno istraživanje u Psihijatrijskoj bolnici u Norwichu obuhvatilo je pacijente koji su imali stručnu pomoć školovanih pjevača, a poboljšanje njihovog stanja bilo je evidentno već u roku od nekoliko mjeseci.

Učinak zborskog pjevanja na mentalno zdravlje istraživali su i na Sveučilištu Oxford. Njihov je zaključak kako je pjevanje u zboru najkorisnije za očuvanje dobrog mentalnog zdravlja.

Razgovarali su s gotovo 400 ispitanika: neki su bili solo pjevači, drugi su pjevali u zboru, a treći su igrali neki timski sport. Iako su se sve tri aktivnosti pokazale jako dobrima, pjevači u zboru "svoj su klub" smatrali "koherentnijim i značajnijim". Nedavno je na Sage Journalsu objavljena studija koja je pokazala kako glazba potiče društvenu povezanost, kognitivnu stimulaciju, mentalno zdravlje, užitak i transcendenciju.

Znanstvenici trenutačno istražuju i fiziološke prednosti pjevanja. Pjevanje može poboljšati i zdravlje dišnog sustava. Istraživanja o pjevanju i astmi otkrilo je da glazbena terapija može pomoći kod simptoma, ali su potrebna dodatna istraživanja.

Linker
18. travanj 2024 09:11