FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
studija

WHO upozorava da bi posljedica pandemije mogla biti povećana pretilost u djece

Na temelju istraživanja provedenog u 36 zemalja ustanovljeno je da gotovo svako treće dijete u europskoj regiji u dobi između šest i devet godina pati od prekomjerne tjelesne težine

Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je da bi pandemija koronavirusa mogla imati nepredvidljive posljedice, koje bi mogle rezultirati povećanom pretilošću među djecom.

U izvješću regionalnog ureda WHO-a, objavljenom u utorak stoji da bi zatvaranje škola tijekom zatvaranja moglo negativno utjecati na prehranu i fizičku aktivnost djece jer im nedostaju obroci u školama i školske aktivnosti.

"Covid-19 bi mogao utjecati na pogoršanje jednog od zabrinjavajućih trendova u europskom području WHO-a, a to je pojava sve češće pretilost među djecom", rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

Dodao je da se prekomjerna tjelesna težina i pretilost kasnije povezuju s po život opasnim bolestima, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka.


Najgore zemlje

Da bi se izbjegao negativan utjecaj koronavirusa na budućnost djece, Kluge je pozvao na donošenje znanstveno utemeljenih politika čiji je cilj promicanje zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti, a pritom je, među ostalim mislio na uvođenje poreza na zaslađene napitke, stoji u izvješću.

Na temelju istraživanja provedenog u 36 zemalja ustanovljeno je da gotovo svako treće dijete u europskoj regiji u dobi između šest i devet godina pati od prekomjerne tjelesne težine.

Studija je pokazala da je stanje najgore u zemljama Sredozemlja, premda se u nekim državama situacija u zadnje vrijeme postupno popravlja, primjerice u Grčkoj, Italiji, Portugalu i u Španjolskoj.


IZVOR: HINA

Linker
17. travanj 2024 05:43