Količina i vrsta razlikuje se kod svake žene.
 Foto: Istock
Što je normalno, a što nije

Vrste vaginalnog iscjetka (i koji nikad ne biste smjele ignorirati)

Vaginalni sekret (iscjedak) normalna je pojava kod spolno zrelih žena i najčešće je proziran ili bjelkast.

Zdrava vagina producira sekret koji je vlaži i održava čistom, na sličan način na koji žlijezde slinovnice djeluju u usnoj šupljini.

Vaginalni sekret (iscjedak) normalna je pojava kod spolno zrelih žena i najčešće je proziran ili bjelkast. I razumljivo je da se zabrinete ako vaš iscjedak iznenada izgleda drugačije.

Iscjedak je normalan sve dok nema miris i nije popraćen drugim simptomima vaginalnih infekcija (svrbež rodnice, oticanje, peckanje tijekom spolnog odnosa ili uriniranja, bol, osip i crvenilo genitalnog područja).

Neke promjene su normalne tijekom vašeg ciklusa, dok druge treba provjeriti kod liječnika.

Proziran iscjedak

Ovo je normalan i redovan sekret, a možda ćete primijetiti da se povećava nakon vježbanja i vođenja ljubavi. Količina ovog iscjetka kojeg svakodnevno proizvodite varira, ovisno o vašem menstrualnom ciklusu.

Mliječno bijeli iscjedak

Ovo je također normalno i može se pojaviti u različitim vremenima u mjesecu.

No, ipak biste trebali obratiti pozprnost na simptome kao što je svrbež, jer to može biti znak infekcije.

Ljepljivi iscjedak

Prije ovulacije razina estrogena raste i to može uzrokovati pojačani iscjedak (onaj koji možete protezati između prstiju). Ovo je obično znak, kažu stručnjaci, da ste plodni.

Ružičasti iscjedak

Najčešće javlja dan ili dva pred samu menstruaciju. Ako još uvijek ne trebate dobiti menstruaciju, a primijetili ste ružičasti iscjedak ili onaj sa sukrvicom, obratite se svom ginekologu. To može biti simptom infekcije ili trudnoće.

Bijel i grudasti iscjedak, poput sira

Dok je mliječno bijeli iscjedak normalan, iscjedak poput sira nije. Najvjerojatnije je riječ o gljivičnoj infekciji. Drugi simptomi su peckanje, svrbež, suhoća rodnice...

Iscjedak snažnog mirisa, poput ribe

Općenito, iscjedak ne smije baš imati miris. Ako primijetite snažan miris ribe, to bi mogao biti znak da imate bakterijsku vaginozu. Bakterijska vaginoza najčešći je uzrok upale rodnice. Nastaje zbog neravnoteže normalne vaginalne flore prilikom čega se količina dobrih laktobacila smanjuje, a raste broj različitih loših bakterija, koje normalno nisu prisutne ili su prisutne u vrlo maloj količini.

Prepoznaje se po pojačanom vaginalnom iscjetku sivkaste boje i neugodnom mirisu.

Linker
05. ožujak 2024 21:21