Koju dasku vi koristite?

 SHUTTERSTOCK
oprez

Vrijeme za promjene! Ova vrsta daske za rezanje može itekako utjecati na naše zdravlje

Često su ove daske za rezanje reklamirane kao najbolja opcija što se tiče higijene, ali one isto tako mogu utjecati na endokrino zdravlje

Svi koristimo daske za rezanje, odlično štite naš namještaj, ali morate znati kako ih koristiti. Primjerice, stavljate li svoje plastične daske za rezanje u perilicu posuđa? Ako to činite, možda se izlažete endokrinim poremećajima.


Zašto su plastične daske za rezanje problematične?

Često su plastične daske za rezanje reklamirane kao najbolja opcija što se tiče higijene jer su antimikrobne i mogu se staviti u perilicu za posuđe, što ih čini jednostavnima za čišćenje. Međutim, plastika sadrži endokrine disruptore (kemikalije koje utječu na hormonski sustav) poput BPA1 i ftalate 2. Pod određenim uvjetima, kao što su toplina i sunce, plastika može isprati te tvari.

Studija iz 2002. pokazala je da stavljanje plastičnih boca za višekratnu upotrebu u perilicu posuđa može potaknuti migraciju kemikalija iz boce u vodu. Vrlo vjerojatno se isto odnosi i na plastične daske za rezanje.

Vjerojatno ste pomislili da dezinficirate svoje daske za rezanje stavljajući ih na vruće pranje u perilicu posuđa, ali u stvarnosti tako možete potaknuti otpuštanje štetnih kemikalija iz plastike koje mogu dospjeti u vašu hranu sljedeći put kad koristite dasku. Osim toga, rezanje stvara duboke brazde u plastici u kojima se mogu zadržati bakterije, zbog čega ih je vrlo teško potpuno dezinficirati u perilici posuđa pa je neophodno koristiti četku ili spužvu kako biste očistili te brazde. Dakle, ako koristite plastičnu dasku, najbolje je ručno ju oprati.

U jednoj starijoj studiji Sveučilišta u Wisconsinu, istraživači su stavili nekoliko bakterija, uključujući E. coli i salmonelu, na rabljene te nove drvene i plastične daske za rezanje. Drvene daske su nadmašivale plastične u pogledu zaštite od bakterija. Što znači da su drvene bolje i u kontekstu higijene i hormonalnog zdravlja.

Neke plastične daske za rezanje su obložene antibakterijskim tvarima, no to samo znači da mijenjate rast bakterija za druge kemikalije koje obično izazivaju endokrine poremećaje. Primjerice, brojne antibakterijske kemikalije sadrže triklosan kojeg američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) ne priznaje kao sigurnog zbog njegovog utjecaja na hormonske poremećaje. On je postupno izbačen iz sredstava za pranje ruku i dezinfekcije, ali još uvijek se nalazi u drugim svakodnevnim proizvodima, uključujući daske za rezanje.

Osim triklosana, neki ljudi koriste izbjeljivač razrijeđen s vodom, za čišćenje plastičnih dasaka za rezanje. No, to stvara opasnu mogućnost kontaminacije hrane takvim kemikalijama. Naime, jaka sredstva za čišćenje mogu prodrijeti u vašu dasku te potencijalno zagaditi hranu koju na njoj režete.

image
SHUTTERSTOCK

Koji materijal onda odabrati?

Srećom, postoje brojne alternative plastičnim daskama za rezanje koje su jednostavne za korištenje, ali sigurne za vaše zdravlje.

Primjerice, staklo je neporozni materijal na kojem se neće zadržavati bakterije i mogu se prati u perilici posuđa. Međutim, staklo ima i neke nedostatke, primjerice, rezanje po staklu može biti glasno, a kako je lomljivo, rizičan je materijal za kućanstva s djecom ili kućnim ljubimcima. Isto tako, tvrda površina staklenih ploča također brzo otupljuje noževe. Stoga ih je najbolje koristiti za valjanje tijesta ili druge kuhinjske zadatke koji ne uključuju rezanje.

- Osobno tražim čvrste jednodijelne drvene daske za rezanje koje su izrađene bez ljepila i obložene netoksičnim uljem kao što je pčelinji vosak ili kokosovo ulje umjesto mineralnog ulja/voska na bazi nafte - rekla je dr. med. Vivian Chen, liječnica obiteljska medicine, za mindbodygreen.

No, dr. Chen ističe kako je najbolje koristiti dvije različite daske za rezanje mesa te voća i povrća.

Što nas dovodi do zaključka da su drvene daske za rezanje najbolja opcija za naše zdravlje.


Kako očistiti drvenu dasku za rezanje?

Nakon upotrebe operite dasku s malo deterdženta, isperite je u vrućoj vodi, obrišite i ostavite da se osuši. Ako ste zabrinuti zbog bakterija koje ostaju nakon rezanja sirovog mesa, imamo izvrsne vijesti: drvo je prirodno antimikrobno. Nekoliko je studija pokazalo da se bakterije znatno manje zadržavaju na drvu nego na plastici. Naravno, to ne znači da ne biste trebali očistiti dasku nakon rezanja piletine. Ali budite sigurni da je, od svih materijala, najmanje je vjerojatno da će drvo ugostiti mikrobe.

Jednom tjedno možete ju oprati limunom i solju. Prvo pospite dasku krupnom soli, a zatim prerežite limun na pola i mesnatom stranom istrljajte dasku. Ostavite otopinu soli i limuna da odstoji oko pet minuta. Vrućom vodom ju isperite i osušite u uspravnom položaju.

Linker
24. travanj 2024 05:36