FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
što se čeka

Vrijeme je za uzgoj ove magične biljke koja liječi sve - od bolesti jetre i žuči do crijevnih i želučanih problema

Sve više se koristi u ljekovite svrhe


Neven je vrtna biljka koju uzgajamo kao krasnicu, ali sve više i kao ljekovitu biljku. U primorju raste i divlji neven (Calendula arvensis), njegove su glavice znatno sitnije. Uglavnom se ne rabi u ljekovite svrhe.

U ljekovite se svrhe rabe cvjetne glavice. Beremo ih kada se cvjetovi posve rascvatu, po suhom i sunčanom vremenu. Brzo se suše na zraku, nikako na umjetnoj temperaturi. Osušene glavice rabimo ili cijele ili od njih izdvajamo samo jezičaste, obodne cvjetove, koji izgledaju kao latice, ako se cijela glavica promatra kao cvijet. Također se rabe i listovi, najbolje svježi.

Nevenom liječimo niz bolesti - gnojne rane i opekotine, bradavice, kurje oči, različite kožne bolesti, otekline, nategnuća mišića, krvne podljeve, slabost jetre i slezene, probleme sa žuči; pospješuje stvaranje i izlučivanje žuči, liječi crijevne i želučane bolesti, pročišćava krv, regulira menstruaciju, dobro djeluje i kod kancerogenih oboljenja.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Kako ga pripremiti

• ČAJ - 2 žličice suhih cvjetova nevena prelijemo s 1/4 l kipuće vode, ostavimo 10 minuta i procijedimo. Kod žučnih tegoba uzima se taj čaj po 2-3 šalice dnevno. Kod neurednih i bolnih menstruacija uzima se po jedna šalica dnevno, tjedan dana prije menstruacije. Isti čaj rabi se i za obloge.

• OBLOZI - natucane svježe listove stavimo kao oblog kod opekotina, čireva i gnojnih rana. Stavljaju se oblozi i od čaja.

• MAST - u 1 kg čiste svinjske masti stavi se 4 pregršta sitno isjeckanog cvijeta i listova nevena; kuhamo 10 minuta na laganoj vatri uz stalno miješanje. Ostavimo 12 sati, podgrijemo i dobro protisnemo kroz gusto sito. To je izvanredna mast za sve kožne bolesti.

• MASLAC - izmiješaju se u jednakim dijelovima svježi dobro izgnječeni listovi nevena i kozji maslac te malo ugriju da maslac postane tekući. Listovi nevena padnu na dno, a ljekovite tvari zadržane su u maslacu.



Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

Linker
11. travanj 2024 20:41