Prikladan je i za kućne ljubimce, pokazalo se da olakšava stanje kod različitih kožnih bolesti i alergija te podiže kvalitetu kože i dlake.
 Getty Images
zašto ga obožavamo

Vrijeme je da upoznamo mineral 21. stoljeća: odličan je za detoks, jačanje imuniteta, njegu kože i zubi, a pomaže i kod kožnih problema

02. travanj 2020.
Zeolit je vjerojatno najpoznatiji po svojim pročišćujućim svojstvima, a mnoga su istraživanja pokazala da od svih prirodnih tvari ima najjači detoksificirajući učinak

Spajanjem lave i vode, u procesu koji traje tisuće, pa i milijune godina, nastaje zeolit, mineral jedinstvenih svojstava. Taj naziv danas obuhvaća oko 240 različitih struktura, od kojih se više od 40 pojavljuje u prirodi. Najčešći tipovi su klinoptilolit, mordenit, analcim, habazit, natrolit i stilbit. Upravo je klinoptilolit naučinkovitiji od njih, u primjeni kod svih živih organizama. Premda su se prvi zeoliti, kako znanstvenici procjenjuju, formirali prije više od 300 milijuna godina, zbog učinkovitosti naziva ih se mineralima 21. stoljeća.

Po definiciji zeolit je kristalni mikroporozni oksid mrežaste strukture, a po upotrebi višenamjenski mineral koji se koristi u kućanstvima (čišćenje), kod kućnih ljubimaca (jača imunitet, mukoznu sluznicu), kod uzgoja životinja (jača imunitet životinja, smanjuje bolesti, povećava produkciju, uklanja neugodne mirise amonijaka), k osobnoj njezi i brizi za zdravlje (higijena, detoksikacija) i poljoprivredi (smanjuje potrebu za gnojivima, jača imunitet biljke, povećava prinose, kontrolira vlažnost te osigurava minerale tlu).

Zanimljivo je da se zeolit koristio i tijekom tragedije u Černobilu i nesreće u nuklearnoj elektrani u Fukushimi i to u cilju sprječavanja kontaminacije vode radioaktivnim supstancama. Kako bi se odstranio radioaktivni cezij i stroncij-90, prije nego je on uspio kontaminirati sustav černobilskih voda koristile su se na tone zeolita. Osim za čišćenje voda, koristio se i iza čišćenje cijelog okoliša kako bi se umanjila šteta nastala od radijacije.

U žestokom susretu užarene lave i hladne morske vode zeolit gradi jedinstvenu mrežastu strukturu negativnog površinskog naboja, a zbog svog porijekla sadrži četiri elementa: vodu, zrak, zemlju i vatru.

Sićušna rešetkasta struktura omogućuje zeolitu da se ponaša kao 'molekularno sito', jer može filtrirati i najsitnije čestice. Zbog negativnog naboja, koji je rijedak među prirodnim mineralima, veže na sebe pozitivno nabijene štetne tvari, poput teških metala. Unutar negativno nabijenog 'saća' zeolita, pronađeni su tijelu korisni minerali poput kalija ili kalcija.

Djelovanjem zeolita te korisne tvari 'zamjenjuju mjesta' s onečišćivačima u tijelu, a s obzirom na to da organizam ne apsorbira zeolit, štetne tvari koje je 'zarobio' sigurno će se ukloniti, primjerice, ispiranjem vodom kože na koju je nanesen zeolit.


Zašto je detoksikacija tako važna?

Zeolit je vjerojatno najpoznatiji po svojim pročišćujućim svojstvima, a mnoga su istraživanja pokazala da od svih prirodnih tvari ima najjači detoksificirajući učinak. Zašto je detoksikacija tako važna? Zato što nakupljene štetne tvari uzrokuju oštećenja stanica, a zbog prevelike kontaminacije imunosni sustav ne može dobro obavljati svoju obrambenu ulogu, pa može doći do razvoja različitih bolesti, od alergija do onih najtežih.

Zeolit može vezati na sebe širok raspon toksina - teških metala, kemikalija, mikroba, nitrata, virusa, bakterija, parazita, biogenih amina, alkalida, aditiva ih hrane, radioaktivnih elemenata, metaboličkih produkata - iz vode, ljudskog tijela i nekih materijala. Zahvaljujući takvoj detoksicirajućoj snazi, može pomoći u popravljanju oksidativne štete, eliminaciji viška kiselosti organizma, održavanju zdravog mikrobioma i poželjne razine minerala, usporavanju umnožavanja nekih bakterija i virusa, obnovi oštećenja na koži itd.

Ima dokaza da klinoptilolit, najkvalitetniji tip zeolita, može poduprijeti imunosni sustav i pomoći u njegovoj regulaciji. Pokazalo se da ovaj zeolit pojačava aktivnost T stanica te podiže broj makrofaga u organizmu, a te su dvije vrste stanica ključne za normalno funkcioniranje imuniteta.


Zeolit se višestruko primjenjuje i za njegu zubi i usne šupljine, za njegu kože, detoks

• Njega usne šupljine

Za pranje zubi prah zeolita jednostavno se doda u maloj količini zubnoj pasti koja se svakodnevno koristi. Učinkovit je i za čišćenje zubi od tvrdokornih naslaga plaka. Kod krvarenja desni i upala može se zubnom četkicom prah zeolita utrljati u desni i ostaviti da djeluje preko noći. Protiv afti preporučuje se pomiješati prah zeolita s vodom u gustu smjesu te je držati u ustima nekoliko minuta. Postupak bi trebalo ponoviti tri puta dnevno. Kod gingivitisa i parodontoze smanjuje upalu i bolove.

• Pomoć u njezi kože

Praktično je što se može umiješati u uobičajene kozmetičke proizvode za njegu lica i tijela (kreme, balzami, maske…). Preporučuje se omjer zeolita i kozmetičkog proizvoda 1:9.

  • Kod akni je preporuka zeolit u prahu izravno nanositi na upaljeni dio kože i još ga dodavati u kremu i maske za lice.
  • Kod prve pojave herpesa preporučuje se nanositi zeolit izravno na zahvaćeno mjesto.
  • Mješavina uobičajene kreme za tijelo i zeolitnog praha može pomoći kod neurodermitisa i psorijaze.
  • Kod seboreje i perutanja tjemena preporučuje se masirati tjeme uljem ili vodom sa zeolitom: u 1 decilitar vode ili baznog ulja valja umiješati 5 grama zeolitnog praha.

Prah zeolita može se kod neurodermitisa i psorijaze primijeniti i za kupke: na svakih pet litara mlake vode ide jedna žlica zeolita.

Za detoks kože dobra je kupka: vodi za kupanje treba dodati dvije žličice zeolita.

Za masku za dubinsko čišćenje lica potrebna je jedna jušna žlica zeolita i dvije jušne žlice vode. Pomiješa se u gustu smjesu, nanese na lice i ostavi 15-ak minuta (na suhoj koži kraće). Nakon ispiranja, nastavlja se s uobičajenom njegom lica. Kod svakodnevnog čišćenja lica masku treba isprati čim se osuši, odnosno nakon jedne minute. Nakon toga se nanese hidratantna krema.

Zahvaljujući finoj, pjeskovitoj strukturi, zeolit se koristi i za nježan piling tijela. U dlan se stavi jedna do dvije jušne žlice zeolitnog praha te njime pomoću nježne četke lagano trlja koža tijela u malim, kružnim pokretima. Ispire se toplom vodom uz pomoć mekane spužve. Potom se kratko istušira hladnom vodom.

Young couple bonding trough morning routine.
Getty Images/iStockphoto
Za pranje zubi prah zeolita jednostavno se doda u maloj količini zubnoj pasti koja se svakodnevno koristi.


Pranje voća i povrća

Voće i povrće iz konvencionalnog uzgoja tretira se raznim kemikalijama, pesticidima, insekticidima, fungicidima, pa je važno temeljito oprati ga prije jela, pogotovo ono koje se ne guli i jede se sirovo ili se suši.

Kao akumulatori štetnih tvari poznati su zelena salata, mrkva, luk, špinat i blitva. I tu može pomoći zeolit. U posudu s vodom umiješa se žličica zeolita te se u vodu stavi (prethodno oprano) voće i povrće na 15 do 20 minuta, kako bi zeolit povukao veći dio štetnih tvari. Nakon toga voće i povrće treba opet dobro isprati.


Kod ljubimaca

Prirodni zeolit široko se primjenjuje kao dodatak prehrani životinja, jer apsorbira mikotoksine, aflatoksine i amonijak te poboljšava opće stanje životinja. Pokazalo se i da olakšava stanje kod različitih kožnih bolesti i alergija te podiže kvalitetu kože i dlake.

Kućni ljubimci su u stalnom kontaktu sa pesticidima, herbicidima, raznim virusima, bakterijama jer hodaju po livadama, parkovima pa sve to onda unose u naš životni prostor te su i oni sami podložni nizu bolesti. Zeoliti im čuvaju zdravlje vezujući na sebe štetne tvari te smanjuju rizik od obolijevanja te su suportivna terapija kod alergija, kožnih bolesti, proljeva, otrovanja...

Zeolit je prikladan i za ptice i ribe.

Zahvaljujući sposobnosti da apsorbira neugodne mirise i vlagu, primjenjuje se i za održavanje ležaja ljubimaca. Ublažava težak miris mačjih izlučevina, a pomaže i u eliminiranju sojeva urinarnih bakterija s travnjaka. Koristi se za održavanje krletki i kaveza za male sisavce, poput zamorčadi i hrčaka, uklanja neugodan miris i održava čistoću kaveza, što povoljno djeluje na opće stanje ljubimaca.


Treba biti čist, prirodan i imati sitnu strukturu

Iznimno je važno kakav se zeolit primjenjuje. Prirodne zalihe zeolita su bogate, ali mogu biti onečišćene metalima, kvarcom i drugim mineralima. Zato je bitna kvaliteta i porijeklo sirovine. Industrija se uglavnom oslanja na sintetičke zeolite čiji su glavni proizvođači Kina, Južna Koreja, Japan i Jordan.

Za osobnu upotrebu ključno je da je prirodan, čist i da ima vrlo malene pore, jer što su one manje, to bolje nakupljaju štetne tvari. Važna je i aktivnost čestica zeolita, tj. učinkovitost apsorpcije, koja se povećava specijalnom tehnologijom obrade. Najkvalitetniji među zeolitima je klinoptilolit, sto posto prirodni mineral koji organizam prepoznaje kao vlastitu supstancu.

Apsorbira samo ono što stane u njegov 'kavez', a tu su i toksini, jer imaju izuzetno malene čestice. Ako zeolit sadrži mali postotak klinoptilolita djelovanje će mu biti puno slabije.

Više informacija o primjeni proizvoda možete pronaći OVDJE.

Teme
Linker
26. studeni 2021 21:41