FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
kućni vrt

Vrijeme je da nabavimo ružmarin: ublažava probavne teškoće, smiruje depresiju, glavobolju, potiče cirkulaciju krvi

Ružmarin će vrlo teško proklijati pa se savjetuje kupiti sadnicu ili uzgojiti vlastitu


Zimzeleni mediteranski grm ružmarina (Rosmarinus officinalis) samoniklo raste na jadranskoj obali i otocima, ali lako uspijeva i u kontinentalnoj klimi. Sve se češće sadi u lonce na balkonima ili na prozorima, a prednost njegova uzgoja u kućnim uvjetima je to što miris ružmarina osjetite kad god prođete uz njega, što djeluje kao dobra terapija protiv stresa i tjeskobe.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Voli sunce

U kulinarstvu se odlično slaže s ribom, a neizostavan je začin u marinadama. Ružmarin će vrlo teško proklijati pa se savjetuje kupiti sadnicu ili uzgojiti vlastitu. Najbolje vrijeme za uzimanje reznica je u proljeće, kada biljka snažno raste. Potrebno je odrezati mladu grančicu dužine najmanje 10 cm, ukloniti donje listiće i potom je uroniti u čašu s vodom te staviti na mjesto gdje ima dovoljno svjetlosti. U vodi bi trebao biti samo dio stabljike na kojemu nema lišća. Vodu je potrebno mijenjati svakih nekoliko dana, a čim se pojavi korijen, ružmarin možete posaditi.

Idealna je posuda od terakote promjera tridesetak centimetara ili ga posadite u širok lonac (ima snažan korijen) i nemojte ga okružiti s previše drugih biljaka. Prema savjetu poljoprivrednog portala Agrokluba Hrvatska koristite rahli i propusni supstrat, najbolje je kupiti gotovi za mediteransko bilje. Ružmarin traži puno sunca pa ga je najbolje smjestiti u blizini prozora okrenutih prema zapadu ili jugu, a potrebno mu je oko šest sati izravnog sunca svaki dan. Ne voli previše vlage, ali ga treba redovito zalijevati, možete se poškropiti vodom po iglicama ili redovito zalijevati kada je tlo u posudi suho. Previše vlage dovest će do razvoja plijesni. Stabljike nemojte rezati prenisko jer će trebati više vremena da biljka ponovno izraste.


Vrlo je snažan antioksidans

Ružmarin ublažava probavne teškoće, smiruje depresiju, glavobolju, potiče cirkulaciju krvi i menstruaciju, potiče rad žuči. Navest ćemo samo neka njegova ljekovita svojstva: dobar je kod viroze, gripe, kašlja, ublažava Alzeheimerovu bolest, jača srce, potiče rast kose, umanjuje probleme s peruti. Odličan je za cirkulaciju, a koristi se i za ispiranje usta te za grgljanje kod upale grla.

Kao čaj može se koristiti za ublažavanje boli kod glavobolja i artritisa, djeluje protuupalno, antibakterijski i antivirusno. Poboljšava pamćenje, umanjuje stres. Bilo da se ružmarin koristi suh ili svjež jednako je jak i ima snažna ljekovita svojstva.

Linker
16. travanj 2024 20:54