SHUTTERSTOCK
Nina Čiča
Nina Čiča
oprez

Vodice za ispiranje usta mogu biti loše za krvni tlak

15. studeni 2022.
Ono što se nekoć smatralo dobrom navikom ipak čini više štete nego koristi

Vrlo je važno voditi brigu o higijeni usne šupljine, no korištenje vodica za ispiranje usta možda ipak nije najbolja ideja. Naime, nedavno istraživanje je pokazalo da korištenje nekih vodica za ispiranje usta može uzrokovati povišenje krvnog tlaka.


Kako je to moguće?

Poput crijeva, i usna šupljina sadrži kombinaciju dobrih i loših bakterija, a uravnoteženi mikrobiom usne šupljine pomaže u očuvanju zdravlja. Tu ravnotežu možete narušiti koristeći vodicu za ispiranje usta, otkrilo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Dobre bakterije u usnoj šupljini omogućavaju pretvaranje nitrata iz prehrane (uobičajeno ih ima u povrću) u dušikov oksid, a ta molekula pomaže u održavanju zdravih vrijednosti krvnog tlaka. Problem je u tome što neke vodice za ispiranje usta sadrže antiseptičku tvar koja se naziva klorheksidin, koja može uništiti bakterije u usnoj šupljini koje proizvode dušikov oksid. Istraživanje u koje je bilo uključeno 26 ispitanika pokazalo je da je korištenje vodice koja sadrži klorheksidin dva puta dnevno tijekom tjedan dana bilo povezano sa značajnim povećanjem sistoličkog ili tzv. gornjeg tlaka.

Dobra vijest

- Znamo da nitko ne može biti dobro bez odgovarajuće količine dušikova oksida u tijelu. S druge strane, više od 200 milijuna Amerikanaca svaki dan koristi antiseptičku vodicu za ispiranje usne šupljine koja uništava dobre bakterije koje pomažu u stvaranju dušikova oksida. Ono što se nekoć smatralo dobrom navikom ipak čini više štete nego koristi - rekao je voditelj studije prof. Nathan Bryan, dodajući da bi njihovo otkriće ujedno moglo objasniti zašto dvije od tri osobe s visokim krvnim tlakom ne uspijevaju lijekovima držati tlak pod kontrolom.

Dobra vijest je da su znanstvenici otkrili da se dobre bakterije vraćaju u usnu šupljinu nakon prestanka korištenja vodice za usta s klorheksidinom.

Teme
Linker
18. prosinac 2022 02:50