Rijetke su sretnice koje ga nemaju, a još rijeđe one koje zbog njega nisu nesretne... Ma što mi govorile.
 Foto: iStock
Pozdravi se s narančinom korom

Vodič za neznalice: Svi tretmani protiv celulita

14. lipanj 2017.
Celulit svakog ljeta postaje problem broj jedan mnogim ženama. Donosimo nekoliko provjerenih tretmana koji mogu pomoći da ga se napokon riješite.

Celulit je pravi napasnik i agresor na žensku ljepotu, a često je toliko neumoljivo tvrdokoran da je njegovo rješavanje prava muka i zahtijeva velik trud i odricanje. Može ga dobiti svatko, potkožne naslage masnog tkiva nisu problem samo debelih i punašnih osoba, napada i one vitke, a medicinski gledano, vrlo je česta i uobičajena pojava.

Gotovo 90 posto odraslih žena bori se protiv ružnih nabora, tvrdokornih nakupina masnoće pohranjenih duboko ispod kože, zbog čega okolna tkiva postaju neelastična što posljedično dovodi do površinskih deformacija.

Koža zbog toga više ne izgleda zategnuto i čvrsto, već neprivlačno i kvrgavo, a često se poistovjećuje s izgledom narančine kore. Kad se jednom pojavi, celulit sam od sebe ne može nestati i ako se ne počne na vrijeme napadati raznim sredstvima, stanje se pogoršava, a što je dugotrajniji, to je potrebno više vremena i truda za njegovo rješavanje. Kod većine žena najčešće se pojavljuje na nogama, često već u pubertetu i tijekom najvećih hormonalnih promjena kao što su trudnoća i menopauza.
Lokaliziran je uglavnom oko koljena, s vanjske strane bedara, što se uvriježeno naziva "jahaće hlače", i na unutarnjoj strani bedara. Na rukama se češće javlja kod žena poslije četrdesete godine, na nadlakticama, neposredno ispod kože zbog pada tonusa i lošije mikrocirkulacije počinje se taložiti masno tkivo pa on postaje izražen i vidljiv.

Najbolji rezultati u tretiranju celulita postižu se kombinacijom više različitih tretmana i promjenom životnih navika. U one lakše i manje bolne ubraja se promjena prehrane, dovoljno tekućine i redovita tjelovježba, ali to često nije dovoljno.

U kozmetičkim salonima i centrima estetske medicine postoji pregršt tretmana koji se zaklinju u učinkovitost i zajamčenu eliminaciju omraženog celulita. Uz sinergiju tretmana i zdravog životnog stila, važno je biti uporan i dosljedan. Razni tretmani, kao što su vakuumska kavitacija, radiovalovi, endodermna terapija, ultrazvuk, specijalne kupke, elektroterapijski tretmani, limfna drenaža, imaju svoju ulogu u eliminaciji celulita jer ciljano djeluju na određeni problem i čimbenike koji su doveli do njegova nastanka. To ujedno znači da nije svaki tretman prikladan za svaku vrstu celulita niti za različite zone tijela.

Foto: iStock
Kako godine idu, polako gubimo bitku protiv celulita. Međutim, uz promjenu životnog stila i malu pomoć stručnjaka, može ga se "preveslati".

MEZOTERAPIJA

Neinvazivna je medicinska metoda koja se koristi u mnogim granama medicine, u učinkovito djeluje i na eliminiranje masnih naslaga i celulita.

Većim brojem malih uboda pod kožu specijalnim iglicama, sličnim iglicama za aplikaciju inzulina, u mezodermalni sloj kože ubrizgavaju se određene supstance. Radi se o određenom broju nježnijih uboda koji ne bole, pacijent ih osjeća poput uboda komarca. U tretiranju celulita na dubinu od dva do tri milimetra injektiraju se razni kokteli vitamina, minerala, aminokiselina i homeopatskih pripravaka te sredstva na bazi kofeina koja pojačavaju cirkulaciju, ubrzavaju metabolizam i omogućuju uklanjanje štetnih tvari. Kokteli se slažu ovisno o intenzitetu problema i tvrdokornosti celulita, a djeluju tako da na kritičnim dijelovima tijela poboljšavaju mikrocirkulaciju i ubrzavaju razgradnju viška masnih naslaga, eliminiraju celulit i koži vraćaju tonus. Nakon tretmana na mjestu uboda pojavljuje se lagano crvenilo, dolazi do lokalne reakcije, ali se nakon nekoliko dana povlači, a s njim nestaje i celulit.

LASERSKA LIPOLIZA

Ovaj je tretman manje invazivna metoda liposukcije, a time i manje traumatična za tkivo, ali sa sličnim učinkom.

U usporedbi s klasičnom liposukcijom kod koje se masne stanice, odnosno adipociti, razbijaju mehanički, ovdje se masne stanice otapaju uz pomoć laserske energije. Nakon što laserske zrake otope masne stanice zarobljene u svojim čvrstim ovojnicama, one se pretvaraju u emulziju koja se pomoću mikrokanila uklanja iz tijela. Ujedno laser zaustavlja krvarenje iz manjih krvnih žila te uzrokuje reorganizaciju kolagena, što rezultira zatezanjem kože pa je i postoperativni tijek brži. Naime, takvo djelovanje smanjuje otečenost i nema hematoma nakon operacije. Javlja se lagano crvenilo i oticanje, a oteklina se najčešće povlači već nakon 24 sata. Tretman u prosjeku traje od 15 do 20 minuta, a radi se pod lokalnom anestezijom. Istovremeno se može tretirati više područja zahvaćenih celulitom. Prednost ove metode skulpturiranja tijela je što je postupak potpuno siguran, mogućnost komplikacija je minimalna, a s obzirom na to da je riječ o minimalno invazivnoj metodi, osoba odmah nakon zahvata može ići kući.

ENDERMOLOGIJA

Endermologija se bazira na vakuumskoj ručnoj masaži aparatom LPG Cellu M6.

Postupak djeluje na celulit principom vakuuma, usisnim valjčićima tretira se cijelo tijelo izravnavajući neestetske neravnine na koži. Tretman se izvodi pomoću posebne sonde u koju su ugrađene dvije međusobno usklađene ultrazvučne glave, a vakuum omogućuje podizanje i fiksiranje masnog tkiva unutar sonde. Endermologija djeluje na jačanje mikrocirkulacije, vraća tonus vezivnom tkivu poboljšavajući izgled kože. Snaga uređaja individualno se prilagođava ovisno o osjetljivosti osobe, a tretmani nisu bolni. Za postizanje optimalnih rezultata savjetuje se provođenje tretmana dva do tri puta tjedno, a potom, ovisno o potrebama, slijedi održavanje dva do tri puta mjesečno.

Foto: iStock
Hoćete li i što odabrati, neka bude samo i isključivo vaša odluka. Pritom ne zaboravite kako će se vratiti ako nastavite sa lošim navikama.

RADIOVALOVI

Već se neko vrijeme terapija radiovalovima svrstava u vrh po učinkovitosti u uklanjanju svih oblika celulita, zatezanju opuštene kože i oblikovanju tijela.

Tretman bi se mogao opisati kao topla masaža pomoću specijalnog aparata i ne služi za mršavljenje pa su za tu metodu idealne osobe koje se ne bore s pretjeranim viškom kilograma, već ih frustrira celulit ili masne nakupine koje unatoč zdravoj i uravnoteženoj prehrani i redovitoj tjelesnoj aktivnosti ne uspijevaju nikako ukloniti. Tijekom tretmana kontrolirano se zagrijavaju tkiva na 42 do 44°C i tu temperaturu nastoji se što dulje održati. Što je viša temperatura i što se dulje primjenjuje, to je bolji efekt tretmana jer se postupno obnavljaju oštećena kolagenska vlakna i koži se vraća zdrav izgled. Radiovalovi djeluju na vezivno tkivo, masne stanice, lojne žlijezde, metabolizam, cirkulaciju i drenažu. Metoda nije agresivna jer ne nastaju nikakva oštećenja. Tretman se može koristiti za sve tipove kože.

MED CONTOUR MULTIPOWER

Radi se o modernom uređaju koji za tretman oblikovanja tijela, smanjenje tvrdokornih naslaga celulita i smanjivanje viška masnih nakupina kombinira ultrazvuk i radiofrekvenciju.

Uz pomoć četiri različita aplikatora koja djeluju na tri ultrazvučne frekvencije u jednom se tretmanu postiže učinak zatezanja kože, učvršćuje se tonus, provodi limfna drenaža i uklanja celulit. Svaka ultrazvučna sonda ispušta drukčiji snop energije, tkivo se zagrijava te dolazi do razbijanja masnih stanica. One se potom razgrađuju, a organizam prirodnim procesom sav višak masnih kiselina i triglicerida izbacuje iz tijela. Budući da se u isto vrijeme provodi i tretman limfne drenaže, cijeli je tretman još učinkovitiji.

VAKUUMSKA KAVITACIJA

Ovom neinvazivnom metodom ciljano se uništavaju masne naslage i tvrdokorni celulit.

Ultrazvučni valovi razaraju membranu masnih stanica te se one raspadaju na masne kiseline i glicerol. Masne kiseline potom se razgrađuju u jetri i eliminiraju iz tijela urinom, dok se glicerol pretvara u energiju i ponovno iskorištava u metabolizmu. Vakuumskom kavitacijom postupno se uništavaju i najdublje i najtvrdokornije nakupljene masnoće te znatno smanjuje obujam na ciljanim mjestima (trbuh, bedra, nadlaktice). Budući da je kavitacijska sonda uglavljena u vakuumsku ventuzu, istovremeno se postižu drenaža i tonifikacija tretiranog tkiva. Vakuum pospješuje protok krvi i kisika u tkivima, uklanja toksine, rasteže vezivno tkivo i potiče obnovu kolagena.

Akvaforeza

Tretman je sličan mezoterapiji, cilj je pod kožu ubrizgati aktivne prirodne tvari, vitamine, minerale i supstance koje će potaknuti razbijanje masnih stanica i pojačati cirkulaciju. Razlika je što se u mezoterapiji upotrebljavaju male igle, a akvaforeza za isti učinak koristi električne valove. Nekoliko raznih struja koje uz pomoć specijalnog aparata ubacuju prirodne tvari pod kožu djeluju na strukturu tkiva i mijenjaju svojstva kože, ona postaje čvršća i zategnutija. Metoda se posebno preporučuje kod tvrdokornog i dugotrajnog celulita na bedrima i bokovima gdje su već vidljive izraženije degenerativne promjene, a rezultati su vidljivi tri do šest mjeseci nakon tretmana.

Teme
Linker
02. listopad 2022 08:39