Sok od jabuke sadrži visoku razinu prirodnog sorbitola, koji ima ključnu ulogu u borbi protiv zatvora
 FOTOGRAFIJE: ABLOKHIN GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
PROBLEMI SA ZATVOROM

Voćni sokovi koji će vam pomoći da zauvijek kažete zbogom opstipaciji

Prirodni lijek za zatvor možda već imate u svom domu. Ovi sokovi će vam pomoći da zauvijek kažete zbogom opstipaciji

O probavi razmišljamo tek kad se suočimo s njezinim problemima. Zatvor i proljev su problemi broj jedan koji mogu utjecati na naše svakodnevne aktivnosti, kao i na cjelokupno zdravlje. Ako tražite rješenje za problem zatvora, voćni sok može biti odgovor kojeg ste tražili. Međutim, ako imate kroničan zatvor, trebate razgovarati s liječnikom,


Sok od suhih šljiva

Sok od suhih šljiva je prirodni lijek kod problema sa zatvorom.

- Sok od suhih šljiva smatra se najvažnijim sokom za ublažavanje zatvora i održavanje redovite stolice - kaže Andrew Boxer, doktor medicine, gastroenterolog u Medicinskom centru Jersey City.

I istraživanja to potvrđuju. Studija iz 2014. objavljena u časopisu Alimentary Pharmacology and Therapeutics otkrila je da je sok od šljiva superioran u ublažavanju zatvora, povećavajući težinu i učestalost stolice.

Boxer objašnjava da su voćni sokovi poput onog od šljiva korisni za zatvor iz dva glavna razloga: Voćni sok pomaže hidratizirati i podmazati tanko i debelo crijevo, na mjestima gdje se voda apsorbira u stolicu. Neki sokovi imaju vlakna i druga prirodna svojstva koja mogu imati laksativno djelovanje.

Sok od suhih šljiva zlatni je lijek za zatvor jer samo 1 čaša sadrži nevjerojatnih 2,6 grama dijetalnih vlakana. Upravo ta vlakna pomažu u povećanju stolice i hidrataciji, što olakšava izlučivanje.

No, postoji još jedan razlog zašto je sok od šljiva toliko učinkovit: sadrži prirodni šećer koji se ne apsorbira, a naziva se sorbitol.

- Ovaj šećer uvlači tekućinu u crijeva i sprječava otvrdnuće stolice - kaže dr. Scott David Lippe, gastroenterolog s Medicinskog centra New Bridge u Paramusu, New Jersey.


Sok od jabuke

Ako nikako ne možete popiti sok od suhih šljiva, dr. Lippe preporučuje sok od jabuka, još jedan učinkovit lijek za zatvor. Kao i sok od šljiva, sok od jabuke sadrži visoku razinu prirodnog sorbitola, koji ima ključnu ulogu u borbi protiv zatvora. Doista, mala studija iz 2020. u časopisu Food and Function otkrila je da sok od jabuke može pomoći ljudima s kroničnom opstipacijom.

Također, mnogima je okus soka od jabuka puno bolji nego okusa soka od šljiva, što mnogima - osobito djeci - olakšava konzumaciju.

- No, nemojte ga piti previše jer će vas na kraju zaboljeti želudac - upozorava dr. Lippe.


Sok od kruške

Uz sok od jabuke, dr. Lippe preporučuje sok od kruške za zatvor jer i on ima visoku razinu sorbitola.

- Sok od kruške ima oko četiri puta više sorbitola nego što se nalazi u soku od jabuke pa je ovo možda bolja opcija za problem zatvora - napominje.

Ne postoji mnogo istraživanja koja dotiču zatvor i sok od kruške, ali jedno istraživanje iz 2001. godine u Australian Journal of Nutrition and Dietetics pokazalo je da je sok od kruške koristan za regulaciju rada crijeva. Međutim, bio je najučinkovitiji nakon redovitog konzumiranja u razdoblju od tjedan dana.

Kako bi vam probava bila redovita, dr. Lippe preporučuje zdravu prehranu, svakodnevno vježbanje i hidrataciju. Ako u taj plan uključite sok, neka to bude pola šalice dnevno.


Kako drugi voćni sokovi utječu na zatvor?

Suhe šljive, kruške i jabuke smatraju se najboljim voćnim sokovima za probleme sa zatvorom, a i za njih postoji najviše znanstvenih dokaza. No, i drugi voćni sokovi mogu pomoći.

Sok od aloe vere: Aloe vera kao biljni dodatak može biti od pomoći kod zatvora, a posebno za osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS), prema časopisu Journal of Neurogastroenterology and Motility. No, nema istraživanja koja bi potvrdila da je sok aloe vere laksativ.

Sok od brusnice: Brusnice su proučavane zbog njihove uloge u održavanju zdravlja crijeva i razine mikrobioma, ali nije jasno primjenjuju li se te koristi na sok od brusnice.

Sok od grožđa: Nema mnogo dokaza koji pokazuju da je sok od grožđa koristan za zatvor, ali ipak može poslužiti. Ako vam se ne sviđa okus suhih šljiva, krušaka ili jabuka, pokušajte umiješati malo soka od grožđa kako bi okus bio bolji.

Sok od grejpa: Istraživanja na miševima pokazuju da spoj nazvan naringenin u grejpu i njegov sok imaju laksativni učinak, prema članku iz časopisa International Journal of Molecular Medicine iz 2018. godine. Ali to istraživanje nije dovoljno kako bi se utvrdilo da ovaj ima takav učinak i na ljudsku probavu.

Sok od limuna: Zatvor pogađa mnoge osobe oboljele od raka, a Američko društvo za borbu protiv raka preporučuje vruću vodu pomiješanu s limunovim sokom kao jednostavan i umirujući lijek.

Sok od naranče: Sok od naranče mnogima je omiljen, ali nema mnogo dokaza da vam može pomoći. Bolje je jesti cijele naranče: Mala studija iz 2019. u časopisu Intervention Today otkrila je da su naranče bile učinkovite u ublažavanju simptoma zatvora nakon što su sudionici jeli jednu naranču dnevno oko 15 dana.

Sok od papaje: Utvrđeno je da papaja pomaže kod određenih probavnih simptoma, poput žgaravice, IBS -a i zatvora, prema studiji objavljenoj 2013. u časopisu Neuroendocrinology Letters. No, te prednosti ne moraju se nužno protezati i na sok od papaje, koji ne sadrži vlakna koja sadrži cijela papaja.


Rizici i upozorenja

Prije pijenja voćnog soka za zatvor morate imati na umu nekoliko stvari: Voćni sokovi su bogati šećerom pa ako imate dijabetes ili morate paziti na unos šećera iz drugih medicinskih razloga, morat ćete paziti koliko soka pijete. Iako vam sok može pomoći kod zatvora, ne smije se koristiti kao lijek za kronični zatvor.

Ako se redovito borite sa zatvorom, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom. Ako vaš zatvor prate drugi simptomi, poput krvarenja ili neobjašnjivi gubitak težine, zakažite pregled kod svog liječnika što je prije moguće.


ČITAJTE I: Koje su posljedice kroničnog zatvora, kada uzimati laksative, a kada odmah otići liječniku

Linker
06. ožujak 2024 08:35