Sve o dijetama, čudesnim napicima, namirnicama koje ubrzavaju metabolizam i mršavljenje čitajte u novoj Viti.
 Getty Images/iStockphoto
Novi broj mjesečnika za zdrav život

Vita specijal Mršavljenje: Skidamo kilograme uz najbolje svjetske dijete

Vita specijal "Mršavljenje" izlazi 19. rujna i bavi se temom važnom za sve koji brinu o svom tijelu, nastoje živjeti zdravo, postići i održavati optimalnu tjelesnu težinu.

Nije toliko teško skinuti suvišne kilograme, koliko je važno pobrinuti se da to skidanje bude postupno i sigurno i da rezultati budu trajni. Stručnjaci savjetuju ritam od pola do jednog kilograma tjedno. Nitko se nije udebljao u mjesec dana, pa u mjesec dana ne može ni smršaviti, zar ne?

Ovo je vrijeme idealno za početak. Prva velika "kontrolna točka" može vam biti kraj godine, a do idućeg ljeta mogli biste ostvariti dobar dio onoga što ste zacrtali. Stroge redukcijske dijete nisu dobar izbor želite li mršaviti zdravo, bez patnji i velikih odricanja te održati ono što ste postigli.

Najvažnije je usvojiti nove, kvalitetnije, prehrambene navike, a kao najbolji izbor preporučuje se mediteranski model prehrane koji je ove godine proglašen najboljom dijetom u poznatom svjetskom izboru medijske kompanije U.S. News & World Report.


Mediteranska prehrana

Budući da mediteranska prehrana nije strukturirana dijeta, nego model prehrane, pruža široke mogućnosti što se tiče izbora namirnica i individualnog određivanja kalorijskog unosa. U kreiranju jelovnika može pomoći piramida mediteranske prehrane čiji temelj čine voće, povrće, cjelovite žitarice, grahorice, orašasti plodovi, maslinovo ulje i začinsko bilje; ribe i morski plodovi jedu se nekoliko puta tjedno; perad, jaja, sir i jogurt konzumiraju se umjereno; slatkiši i crveno meso samo u posebnim prilikama. Dodajte tome koji gutljaj crnog vina (najviše jedna čaša dnevno za žene i dvije za muškarce), tjelesnu aktivnost i - to je to. Mediteranska prehrana je dugoročno jedan od najkvalitetnijih modela za gubitak tjelesne mase koji će se odvijati točno onako kako preporučuju stručnjaci - polako i sigurno - a pritom ćete uživati u obilju odličnih okusa.


DASH dijeta

DASH dijeta je na drugom mjestu. Namijenjena je preveniranju, odnosno snižavanju visokog tlaka. Temelji se na namirnicama za koje su vam uvijek govorili da biste ih trebali jesti - povrću, voću, cjelovitim žitaricama, nemasnom mesu i mliječnim proizvodima s malo masnoća - koje su bogate sastojcima što utječu na snižavanje tlaka, kao što su kalij, kalcij, proteini i vlakna.

DASH isključuje hranu s puno zasićenih masnoća, poput masnog mesa, punomasnih mliječnih proizvoda i tropskih ulja (palmino, kokosovo), kao i slatkiše i zaslađena pića.

Na DASH-u je dnevni unos natrija srezan na 2,3 grama, a s vremenom se snižava do oko 1,5 grama. Pridržavate li se pravila, njome se optimalnom brzinom i u skladu sa zdravstvenim preporukama tjedno može gubiti do 0,5 kilograma.


Fleksitarijanstvo

Slijedi fleksitarijanska dijeta koja spaja fleksibilnost i vegetarijanstvo. Fleksitarijanci su većinu vremena vegetarijanci, no povremeno pojedu burger ili odrezak. Uz više bilja i manje mesa može se izgubiti na kilaži, ali i pridonijeti zdravlju, jer se snižava rizik za srčane bolesti, rak i dijabetes. Fleksitarijanstvo se temelji na pet skupina namirnica. To su "novo meso" (izvor proteina nije meso, nego, primjerice, grah, grašak, jaja), voće i povrće, cjelovite žitarice, mliječni proizvodi te šećer i začini.

Osnovno pravilo glasi: tri-četiri-pet i za mnoge je upravo ono njen najveći minus. To znači da doručak sadrži oko 300 kalorija, ručak oko 400 te večera oko 500.

Svaki od dva međuobroka sadrži po 150 kalorija, što znači da je dnevni kalorijski unos oko 1500 kalorija, a to je za većinu ljudi puno premalo.


MIND dijeta

Dijeta MIND na četvrtom mjestu uzima najbolje od mediteranske i DASH prehrane s naglaskom na namirnice koje su dobre za zdravlje mozga. Kakva su pravila? Svaki dan treba pojesti barem tri porcije cjelovitog zrnja, salata i drugog povrća te popiti čašu vina. Većinu dana za međuobrok je orašasto voće, a svaki drugi dan treba pojesti pola šalice grahorica.

Barem dva puta tjedno jede se bijelo meso i pola šalice bobičastog voća (najbolje borovnice). Riba se jede najmanje jednom tjedno.

Glavna masnoća je maslinovo ulje. Premda nije osmišljena za mršavljenje, uz MIND ćete vjerojatno izgubiti na težini, jer je iz nje izbačena sva hrana štetna za mozak, a to je ona ista koja najviše pridonosi debljanju - punomasni mliječni proizvodi, kolači i druge slastice, prženo, fast food.


Linker
20. travanj 2024 16:57