SHUTTERSTOCK
tihi ubojica

Visoki krvni tlak: pet upozoravajućih znakova na koje treba pripaziti prije nego što bude prekasno

Povišen krvni tlak ili hipertenzija u početku nema nikakvih simptoma te se stoga i naziva „tihim ubojicom”. Ipak, postoje neki upozoravaju znaci na koje treba obratiti pažnju

Povišen krvni tlak je sve rašireniji među ljudima, što se može pripisati visoko stresnom načinu života i lošoj prehrani. Mnogi oboljeli nisu i neće biti svjesni da imaju hipertenziju jer ona ne uzrokuje očite simptome od trenutka kad se razvije. Jedini način da otkrijete imate li visok krvni tlak jest redovito mjerenje tlakomjerom. 140/90 mmHg i sve vrijednosti iznad toga (ili 150/90 mmHg ako ste stariji od 80 godina) trebale bi biti razlog za zabrinutost. Naravno, najbolje je nastaviti redovito kontrolirati tlak te se odmah javiti liječniku ako su vrijednosti povišene, čak i ako se osjećate dobro i nemate nikakvih simptoma s obzirom na to da, kad se simptomi razviju, može biti već prekasno. Ipak, primijetite li bilo koji od sljedećih upozoravajućih znakova, potražite liječničku pomoć čim prije, odnosno prije nego što visok krvni tlak uzrokuje ozbiljniju štetu u organizmu.


1. Glavobolje

Jedan od prvih znakova visokog krvnog tlaka na koji treba obratiti pažnju je naglo povećanje učestalosti glavobolja. Povremene glavobolje su normalna pojava, no javljaju li se one svaki tjedan ili čak svakodnevno, trebali biste o tome porazgovarati sa svojim liječnikom obiteljske medicine.


2. Umor i vrtoglavice

Osjećate li se umorno čak i nakon okrepljujućeg noćnog sna ili povremeno imate vrtoglavice, to bi moglo biti posljedica povišenog krvnog tlaka. To je znak da u tijelu nema dovoljno kisika ili da je krv kontaminirana toksinima uslijed oslabljene funkcije bubrega uzrokovane hipertenzijom.


3. Loš vid

Osobe s visokim krvnim tlakom mogu primijetiti da im je oslabio vid zbog oštećenja krvnih žila u njihovim očima, što znači da u mrežnice ne dolazi dovoljno krvi. To se stanje naziva hipertenzijska retinopatija, a često je popraćeno zamagljenim vidom ili dvostrukim slikama.


4. Bol u prsima

Visok krvni tlak povećava rizik za srčani udar, moždani udar ili srčani zastoj. Može uzrokovati oštećenja arterija tako što ih čini krutijima te tako smanjuje protok krvi i dovod kisika u srce, a to za posljedicu ima bol u prsima koja se može širiti u leđa, vrat, čeljust, ramena i ruke.


5. Krv u mokraći

Pojava krvi u mokraći je znak oštećenja bubrega i/ili mokraćnog trakta uslijed povišenog krvnog tlaka. Bubrezi su odgovorni za lučenje hormona koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka, a naziva se aldosteron, pa oštećenja bubrega mogu dovesti do povišenja krvnog tlaka i smrti ako se stanje ne liječi.


Tihi ubojica

Postoji još nekoliki drugih simptoma koje osobe s povišenim krvnim tlakom mogu doživjeti, uključujući krvarenje iz nosa, kratkoću daha, znojenje, crvenilo lica i palpitacije. Kombinacije simptoma uzrokovanih povišenim krvnim tlakom variraju od osobe do osobe i svaka osoba ima drugačiji prag tolerancije, odnosno koliko oštećenja njezino tijelo može podnijeti prije nego što visok krvni tlak ne postane opasan po život. Neki ljudi nemaju ama baš nikakve simptome i upravo se zato visok krvni tlak naziva tihim ubojicom. U svakom slučaju, hipertenziju ne treba olako shvaćati, treba redovito kontrolirati krvni tlak kako biste bili sigurni da je u granicama normalnih vrijednosti i, ako su vrijednosti povišene, odmah se javiti svom liječniku.

Linker
05. travanj 2024 06:27