Jeste li znali da je upravo on tajni sastojak mnogih salata i dressinga?
 Getty Images
SAD JE NJEGOVO VRIJEME

Višestruko je ljekovitiji od bijelog luka, a da bismo ga trebali jesti češće shvatit ćete kad vidite koliki je popis bolesti kod kojih pomaže

Ovaj vjesnik proljeća toliko je zdrav i ljekovit da ga, prema predaji, potraže i medvjedi nakon što se probude iz zimskog sna...

Divlji luk, srijemuš, sremuš, crijemuš ili šumski luk (Allium ursinum L.), u narodu poznat i kao medvjeđi luk, samonikla je biljka iz porodice luka i češnjaka. Raste uglavnom u močvarnim šumama bjelogorice, prolista s dolaskom proljeća, prije drveća, i natopi zrak intenzivnom aromom češnjaka. Glatka, svijetlozelena stabljika s bijelim glavičastim cvatom naraste do 30 cm, a njeni otvorenozeleni, šiljasti, sjajni listovi gotovo su identični listovima đurđica.

Idealan za proljetno čišćenje

Ovaj vjesnik proljeća toliko je zdrav i ljekovit da ga, prema predaji, potraže i medvjedi nakon što se probude iz zimskog sna i iziđu iz svojih brloga kako bi pročistili organizam nakon dugog razdoblja hibernacije: naime mladi, svježi listovi idealni su za proljetnu kuru čišćenja jer vezuju na sebe otrove i masnoće iz krvi i žila, crijeva i želuca, a sadrže i 20 do 50 mg vitamina C te karoten.

Foto: iStock
Osim što čisti krvne žile i crijeva, medvjeđi luk pročistit će vam i bubrege, jetru te kožu.

Zaštitnik...
Kao i njegovi rođaci luk i češnjak, i medvjeđi luk ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, ali je ljekovitiji od njih: u dva do tri mjeseca regulirat će visok krvni tlak i ukloniti tegobe povezane sa sužavanjem krvnih žila pa tako štiti od srčanih bolesti i infarkta.

Djelotvoran je kod problema sa želucem i crijevima, proljeva, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje crijeva. On je i čistač kože, i kad su u pitanju kronična kožna oboljenja i nečistoće, zacjeljuje rane. Svježi listovi pročišćavaju bubrege i mjehur te pospješuju mokrenje.


Jeste li probali vino? Ili rakiju?

Vino od divljeg luka izvrstan je lijek protiv kašlja, pa i dugotrajnog, plućnog katara i drugih plućnih bolesti, kao i kod tegoba s disanjem. Rakija od divljeg luka pomaže i pamćenju, a imate li visok kolesterol, napravite tinkturu.


Napravite sami
Vino se radi tako da se u 2,5 dl bijeloga vina prokuha šaka sitno nasjeckanih listova divljeg luka, zasladi po ukusu medom i pije tijekom dana u gutljajima. Želite li napraviti tinkturu, bocu napunite sitno nasjeckanim listovima ili lukovicama, prelijte domaćom rakijom i ostavite dva tjedna na suncu ili na toplom. Dnevno popijte 10 do 12 kapi, razblaženih s malo vode.

Sharing food
Getty Images
Zbog njegovih ljekovitih svojstava, medvjeđi luk je poželjno jesti što češće, sirovog ili kuhanog; listove kao zelenu salatu, a lukovicu kao zamjenu za češnjak.

Više od jedne primjene...

Dodate li ga nasjeckanog u omlet, obogatit ćete mu okus, a može se konzumirati i u obliku pesta. Možete ga koristiti i kao začin tako da svježe listove medvjeđeg luka nasjeckate sitno kao peršin pa dodajete juhama, varivima, salatama, umacima i mesnim jelima. Oplemenit će i okus sendviča, a možete ga i blanširati (pa staviti u zamrzivač), odnosno pripremiti kao špinat. Kako je u većoj količini njegov okus trpak, možete ga pomiješati s koprivom. Poslastica je i u kombinaciji sa šparogama, a izvrsno se sljubljuje i s pečenom piletinom ili mladom janjetinom.


Kakva sve blagotvorna svojstva ima medvjeđi luk?

  • utiče na bolje pamćenje i koncentraciju
  • pomaže kod respiratornih tegoba
  • sprečava bolesti srca i krvnih žila
  • bori se protiv nesanice i vrtoglavice
  • blagotvoran je za osteoporozu i artritis
  • štiti od infarkta i jača srce
  • vezuje za sebe otrove i masnoće iz krvi, crijeva i želuca i izbacuje ih iz organizma
  • snižava krvni tlak
  • potiče rad bubrega
  • smiruje probavne tegobe
  • liječi proljev, lijena crijeva i tvrdu stolicu
  • pomaže kod gihta i reume

Trebat će vam:

  • 1 režanj češnjaka
  • morska sol
  • svježe usitnjen crni papar
  • 15 dag sjemenki divlje gorušice
  • 12 listova divljeg luka
  • 10 dag pinjola
  • 10 dag parmezana
  • maslinovo ulje
  • limunov sok

Priprema:

  1. Izmiksajte češnjak, sjemenke gorušice i medvjeđi luk u multipraktiku pa dodajte lagano tostirane i nasjeckane pinjole te promiksajte još jednom.
  2. Smjesu uspite u zdjelu i dodajte polovicu svježe naribanog parmezana te uz miješanje pažljivo dodajte maslinovo ulje, dok ne dobijete glatku, ali gustu smjesu.
  3. Dodajte limunov sok i većinu preostalog sira, soli i papra prema ukusu, a po potrebi i ulja.
  4. U staklenci može stajati u hladnjaku do tjedan dana.



Trebat će vam:

  • 25 dag lisnatog tijesta
  • 25 dag svježeg kozjeg sira
  • 8 dag pinjola
  • 2 vezice medvjeđeg luka
  • 1 jaje
  • sol

Priprema:

  1. Medvjeđi luk očistite, operite i sitno nasjeckajte. Pinjole lagano popržite na tavi. U zdjeli pomiješati kozji sir, pinjole i nasjeckani luk pa začinite solju.
  2. Lisnato tijesto razvaljajte i narežite na jednake kvadrate. Na sredinu svakog staviti nadjev pa preklopite da dobijete trokut.
  3. Rubove zalijepite vilicom pa posložite trokutiće na namašteni lim za pečenje. Trokutiće premažite razmućenim jajetom i pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva Celzijevih.
  4. Poslužite vruće uz grčki jogurt.



Trebat će vam:

  • 20 dag mladih listova
  • 1 l rakije

Priprema:

  1. Mlade listove prelijte rakijom.
  2. Dobro zatvorite i ostavite da stoji. Procijedite dva-tri puta tjedno.
  3. Nakon tri tjedna sadržaj procijedite i držite u tamnoj boci.
  4. Konzumirajte 10 do 15 kapi četiri puta dnevno razblaženih s malo vode.



Trebat će vam:

  • 15 dag lukovica
  • 1 dl octa
  • 1 žličica sjemena gorušice
  • 0,5 cm naribanog korijena svježeg đumbira
  • malo soli i šećera

Priprema:

  1. Zakuhajte ocat sa začinima, dodajte očišćene lukovice i prokuhajte nekoliko minuta.
  2. Lukovice izvadite, složite u toplu, steriliziranu staklenku pa prelijte octom.
  3. Zatvorite i ostavite stajati 3 tjedna da se sastojci prožmu.





Linker
14. travanj 2024 12:55