Može kao začin jelu, ali može i čaj
 Getty Images
Zdravlje

Više od začina: Pomaže regulaciju šećera u krvi, a ima i velika antiupalna svojstva

Istraživači su uvidjeli da spojevi u ovom začinu imaju i metaboličke i antioksidacijske prednosti

Piše Goranka Jelinčić

Poznato je da ljudi s dijabetesom imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti (uključujući srčani udar, moždani udar i periferne vaskularne bolesti, poput akutne ili kronične ishemije nogu što rezultira jakom boli prilikom hodanja na kratke udaljenosti). Tu je i povećan rizik od bolesti očiju, zatajenja bubrega, oštećenja živaca i seksualne disfunkcije u usporedbi s općom populacijom. Poboljšanja u regulaciji razine šećera u krvi mogu pomoći u smanjenju rizika od tih komplikacija.

Nova studija

Kora cimeta pokazala se u brojnim istraživanjima na životinjama dobra u poboljšavanju razine šećera u krvi, iako njegov učinak na ljude nije previše jasan. Međutim, nova studija otkrila je da cimet pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi u usporedbi s placebom u bolesnika s predijabetesom, piše Insider. Poboljšanje u glikemijskoj kontroli uočeno je kod pacijenata koji su primali cimet kao jedinu terapiju za dijabetes, kod pacijenata sa stanjem predijabetesa i kod onih s visokim razinama HbA1c.

Istraživači su uvidjeli da spojevi u cimetu imaju i metaboličke i antioksidacijske prednosti. To sugerira da bi začin mogao biti siguran, pristupačan tretman kako bi se spriječilo da predijabetes pređe na dijabetes tipa 2, iako je potrebno više dugoročnih kliničkih istraživanja na ljudima.

Istraživači iz dijagnostičkog centra Joslin u Bostonu i Kliničkog sudskog centra za korejsku medicinu u Seulu proučavali su 51 sudionika iz Koreje i SAD-a, od kojih je polovina dobivala dodatak koji sadrži 500 miligrama cimeta tri puta dnevno tijekom 12 tjedana. Druga polovica dobila je placebo. Za 6 tjedana nije bilo značajne razlike između dvije skupine. Međutim, nakon 12 tjedana pacijenti koji su uzimali dodatke cimeta pokazali su značajna poboljšanja u mjerama kontrole šećera u krvi.

Tko treba paziti

Svrha istraživanja potencijala cimeta bila je pronalaženje sigurnih, dugoročnih i pristupačnih tretmana kako predijabetes ne bi postao dijabetes tipa 2. Pretpostavlja se da u vodi topljivi polifenolni polimeri, nazvani tip-A polimeri, aktiviraju inzulinske receptore i u stanicama djeluju u sinergiji s inzulinom, zbog čega utječu na razinu glukoze i kolesterola, posebno LDL-a. No, treba naglasiti da prekomjerno korištenje cimeta može dovesti do oštećenja jetre, a nije preporučljiv ni trudnicama.

Postoje dvije vrste cimeta, cejlonski cimet i cimet zvan kasija. Cejlonski cimet prepun je visoko vrijednih antioksidansa, vitamina i minerala te vlakana. Od minerala ističu se željezo, kalcij, cink i bakar te od vitamina, vitamin C, B2, B6 i K. Zbog svih sastojaka koje sadrži, cimet ima velika antioksidativna i antiupalna djelovanja.

Najsličnija „pravom cimetu" u pogledu sastava i organoleptičkih svojstava je znatno jeftinija kasija ili kineski cimet koji potječe iz Burme.

Čaj od cimeta

Pripremite štapić cimeta ili ½ žličice praha i umiješajte ga u omiljeni biljni čaj. Preporuka je konzumirati cejlonski cimet.

Ili...

Pustite vodu da proključa i dodajte 1 žličicu cimeta. Neka odstoji 15 minuta. Voda će postati smeđa. Ocijedite čaj kroz sitno cjedilo i popijte.


Linker
19. travanj 2024 13:06