Zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava kokos se koristi i za jačanje imunološkog sustava.
 Foto: Istock
Hit namirnica

Više od ugodnog mirisa - vole ga dojke, ali i debelo crijevo

Pomaže u ublažavanju simptoma dijabetesa i smanjuje zdravstveni rizik vezan uz ovu bolest. Neka ispitivanja pokazuju da pomaže i u liječenju nekih oblika raka.

Ljeto, sunce i more asociraju na određene mirise, a miris kokosa je jedan od neizostavnih. Gotovo je neizostavni sastojak mnogih krema, ulja i drugih preparata za zaštitu od sunca. Međutim, kokos je mnogo više od ljetne zaštite i neodoljivog tropskog mirisa, on je supernamirnica jer zadovoljava mnoge ljudske potrebe i osigurava mnoge prednosti zdravlju.

Za mršavljenje

Još je u drevnoj Indiji nazvan kalpa vriksha što na sanskrtkom znači "stablo koje opskrbljuje sve što je potrebno za život" jer je prepoznat kao snažni imunološki osnaživač, antifungalni, antibiotski, antivirusni i antibakterijski lijek.

U današnje vrijeme mnogi će na spomen kokosa zaljučiti da fino miriše, ali manje je poznato da kokos pomaže stabilizaciju šećera u krvi, snižava kolesterol, hidratizira, a u hitnim slučajevima služio je i kao zamjena za krvnu plazmu.

Zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava kokos se koristi za jačanje imunološkog sustava. Kokos i pripravci od kokosa u ayurvedskoj se medicini koriste za liječenje raznih oboljenja kao što su prehlade, gripa, upala grla, pluća, upala urinarnog trakta. Dokazano je da kokosovo ulje sadrži fitosterole, koji su zaslužni za protuupalno i regenerativno djelovanje, a također se koristi i za liječenje probavnih smetnji. Doprinosi izlučivanju inzulina i iskorištavanju glukoze u krvi.

Pomaže u ublažavanju simptoma dijabetesa i smanjuje zdravstveni rizik vezan uz ovu bolest. Neka ispitivanja pokazuju da pomaže i u liječenju nekih oblika raka, kao što je rak dojke i debelog crijeva. Dokazane su i njegove druge prednosti za zdravlje, tako što koristi za regulaciju hormona, mršavljenje.

U kulinarstvu

Proizvodi od kokosa, uključujući kokosovo meso, kokosovu vodu, kokosovo ulje i kokosovu kremu, svaki na svoj način pružaju vrhunske zdravstvene blagodati. Na primjer, kokosovo ulje se smatra najboljim i najsigurnijim uljem koje se koristi za kuhanje. Za razliku od ostalih masti i ulja koje obično koristimo u kulinarstvu, kokosovo ulje ne tvori opasne trans-masne kiseline u tijelu što može povećati razinu kolesterola, dovesti do začapljenja arterija.

Osim toga, kokosovo ulje osigurava tijelu važne antioksidanse koji pomažu obnovi stanica i dovode do poboljšanja ukupnog zdravstvenog stanja. Prema nekim studijama, laurinska kiselina koja je prisutna u kokosovom ulju pokazuje značajno djelovanje na grampozitivne i gram-negativne bakterije, poput stafilokoka, streptokoka. Kokosovo ulje ima termogenski učinak, povećava potrošnju energije i sagorijevanje masti te tako ubrzava metabolizam.

Daje više energije, ali i jači osjećaj sitosti, tj. smanjuje apetit, što olakšava provođenje programa za regulaciju težine. Kokosovo mlijeko i ulje odličan su izvor energije i pomažu u izdržljivosti pa su pravi izbor za sportaše.

I U KOZMETICI

Osim što može poslužiti kao lijek i energizator, vrlo je učinkovit i u kozmetičke svrhe, daje lijepu teksturu kremama i fin osjećaj na koži, a spominje se i njegov antiage učinak jer sprečava stvaranje bora. Kosi pomaže u rastu, učinkovito se bori protiv peruti, a često se nalazi u pakunzima za kosi jer je snaži i regenerira, a masne kiseline je omekšavaju i hrane. U bilo kojem obliku kokos treba biti važan sastojak u zdravoj prehrani.

Linker
20. travanj 2024 01:47