Trebali bismo biti sretni što smo s Mediterana, zar ne!?
 Foto: iStock
Na kioscima od srijede 14. lipnja

VIDEO: Ova prehrana najbolja je za naše zdravlje, svi to znaju, a vi?

Naši najbolji novinari, liječnici i nutricionisti vode vas u svijet mediteranske prehrane u novom broju Doktora Plus: otkrit ćemo zašto je ona dobra, predložiti najbolje sezonske jelovnike i recepte i uvjeriti vas da je to pravi izbor za zdravlje.

U potrazi ste za zdravim načinom prehrane i života? Ili ste već na tom putu, ali vam je potrebna potvrda, podrška i poneka nova ideja? Mediteranska prehrana pravi je izbor!

To nije mit ili prolazni trend, mediteranska je prehrana dokazano odličan izbor za naše zdravlje. Novi broj Doktora plus, luksuznog dvomjesečnika, posvećen je upravo tome. Naši najbolji novinari, liječnici i nutricionisti vode vas u svijet mediteranske prehrane.

Jeste li znali?

Istraživanja su pokazala da tradicionalna mediteranska prehrana smanjuje rizik za bolesti srca i da osobe koje se hrane na mediteranski način imaju manji rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti i smrti povezanih sa srčanim problemima. Mediteranska prehrana također je povezana sa smanjenom učestalošću raka te Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Žene koje jedu mediteransku prehranu obogaćenu ekstra djevičanskim maslinovim uljem i orašastim plodovima smanjuju rizik od raka dojke.

Upravo zbog toga mnoge zdravstvene organizacije potiču zdrave odrasle osobe da svoju prehranu prilagode mediteranskoj i tako spriječe opasne i vrlo rasprostranjene kronične bolesti.

Umjereno s mesom

Prehrana se uglavnom sastoji od namirnica biljnog porijekla, voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova. Maslac i margarin zamjenjuju se zdravim masnoćama, kao što je maslinovo ulje, a umjesto soli, često se koriste biljni začini. Crveno meso ograničeno je na nekoliko puta na mjesec, a blagotvorno je i pijenje crnog vina, u umjerenim količinama, naravno.

Nećete se odricati, uživat ćete u okusima, a zdravstvene koristi su velike. Vodimo vas kroz povijest, pravila, jelovnike, namirnice i začine mediteranske prehrane.

Doktor plus "Mediteranska prehrana" izlazi u srijedu 14. lipnja i stoji samo 15 kuna. Nemojte propustiti priručnik najčitanijeg magazina za zdravlje za cijelu obitelj!

Linker
14. travanj 2024 16:26