Igre koje se fokusiraju na pričanje mogu čak potaknuti razvoj društvenih sposobnosti kod djece s autizmom
 Foto: iStock
Otkriveni pozitivni učinci

Video igre uopće nisu loše za mentalno zdravlje djece

Ukoliko ćete paziti na vrijeme koje vaše dijete provede za igračom konzolom, ne morate se bojati.

Bojite li se da vaše dijete, ukoliko igra video igrice može imati poteškoće u razvoju? Prema novom istraživanju čini se da igrice imaju pozitivan učinak na mentalno zdravlje te kognitivne i socijalne vještine. S obzirom da se video igrice percipiraju kao negativne bitno je naglasiti kako one ne moraju imati negativan predznak ukoliko se roditelji drže preporuke za vremenski period konzumacije medija i video igrica. Istraživanje je pokazalo kako djeca i tinejdžeri provode više vremena koristeći različite medije nego bilo koju drugu aktivnost, osim spavanja.

Trebamo li se brinuti?

Dakle djeca u dobi od 8 do 18 godina prosječno su u interakciji s nekom vrstom medija 7 sati dnevno. 70% američkih tinejdžera ima televizor u sobi u kojoj spavaja, a 50% njih ima i igrače konzole. Trebaju li roditelji zaista biti zabrinuti?
Stručnjaci iz vijeća za komunikaciju (American Psychological Assiciation) preporučuju da djeca maksimalno 2 sata dnevno koriste medije. Štetne posljedice veće konzumacije medija su: rizik od pretilosti, ovisnosti, suicidalnosti i desenzibilizacija za agresiju. No, prijašnja istraživanja pokazuju kako igranje igara koje se fokusiraju na pričanje može potaknuti razvoj društvenih sposobnosti kod djece s autizmom.

Jedna studija dokazala je čak kako i nasilne video igrice mogu doprinijeti u promicanju vizualno spacijalne spoznaje.

Kontradiktorni zaključci

Zaključujemo kako razne studije su kontradiktorne i daju roditeljima različite savjete. Istraživači sa Columbia Mailmann School of Public Health i njihovi kolege sa Sveučilišta u Parizu istraživali su na koji način vrijeme provedeno igrajući video igrice korelira s psihičkim zdravljem, kognitivnim i socijalnim vještinama djece u dobi od 6 do 11 godina. Podatke koji su bili relevantni za istraživanje dobili su iz projekta School Children Mental Health Europe. U dobivene podatke uključena je procjena mentalnog zdravlja kod djece.
Nakon prilagodbe procjene prema dobi djeteta zaključeno je kako je često igranje video igrica doprinijelo 1,75 većim šansama za visokim intelektualnom funkcioniranju i 1,88 puta su veće šanse za vrlo kvalitetne kompetencije u školskim aktivnostima. Igranje video igara prema ovome istraživanju ne izaziva poteškoće u mentalnom zdravlju, odnosima prema roditeljima ili nastavnicima.

Bolji odnosi s vršnjacima

Kod neke djece koja su češće igrala video igrice primijećeno je imaju manje probleme u odnosima s vršnjacima. Prema riječima profesorice Katherine M. Keyesw video igrice su korisne za kognitivno funkcioniranje, kao i neke aspekte mentalnog zdravlja kod djece.

Ipak, stručnjaci i dalje upozoravaju kako roditelji ne smiju krivo tumačiti ove rezultate te da i dalje moraju imati veliku odgovornosti i brinuti oko slobodnog vremena svoje djece te im organizirati različite aktivnosti kako bi djeca mogla razvijati svoje sposobnosti u različitim smjerovima.

Linker
17. travanj 2024 14:19