Navike vašeg kućnog ljubimca će se mijenjati sa starenjem i zato je važno promatrati kako se razvijaju tijekom vremena

 SHUTTERSTOCK
Olakšajte im

Veterinarka otkrila kako brinuti za starije kućne ljubimce: Male promjene su važne

Ako želite održati zdravlje svog starijeg kućnog ljubimca, veterinarka savjetuju nekoliko stvari

Starenje se događa svim bićima pa tako i našim kućnim ljubimcima. Kako stare, potrebna im je posebna njega kako bi što ugodnije i sretnije živjeli. Mnogi stariji kućni ljubimci podložni su zdravstvenim problemima povezanim sa starenjem, kao što su artritis i kognitivna disfunkcija, a oni se često mogu manifestirati na načine koji nisu toliko očiti. Ako želite održati zdravlje svog ljubimca, veterinari savjetuju nekoliko stvari:


Upoznajte navike svog kućnog ljubimca

Navike vašeg kućnog ljubimca će se mijenjati sa starenjem. Prema veterinarki i stručnjakinji za ponašanje životinja Paoli Cuevas, važno je promatrati kako se navike kućnih ljubimaca razvijaju tijekom vremena.

Veterinarka naglašava da je osobito važno pratiti promjene u apetitu, fizičkoj aktivnosti, obrascima spavanja i učestalosti mokrenja i pražnjenja crijeva. Ako primijetite promjene ili sumnjate na njih, važno je o tome obavijesti veterinara.

- Promjene u navikama i ponašanju obično su znakovi zdravstvenih problema povezanih sa starenjem. Takva saznanja pomoći će vašem veterinaru u postavljanju točne dijagnoze i kreiranju pravilnog plana liječenja za vašeg kućnog ljubimca - navodi Cuevas za Well+Good.


Zakažite redovite veterinarske preglede

Naravno, rutinski pregledi su važni u svakoj dobi, ali to postaje još važnije kako stare.

- Stariji kućni ljubimci imaju veći rizik od razvoja zdravstvenih problema - navodi Cuevas.

Mnogo puta, dodaje veterinarka, znakovi upozorenja brojnih zdravstvenih problema nisu vidljivi sve do uznapredovalih stadija. Čak i najpažljiviji vlasnici mogu propustiti rane znakove zdravstvenog problema, a ne pomaže ni to što kućni ljubimci ne mogu reći što ih boli ili što im smeta. Cuevas potiče vlasnike kućnih ljubimaca da planiraju odlaske veterinaru najmanje dvaput godišnje ili više, ovisno o potrebama.

- Rana dijagnoza i liječenje mogu povećati šanse za oporavak - kaže ona.


Neka vaš ljubimac redovito vježba

Kućni ljubimac koji stari nije tako gibak kao što je bio u mladosti te može osjetiti bolove, čak i artritis. Iako je primamljivo dopustiti mu da se izležava, važno je nastaviti s vježbanjem.

- Baš kao i ljudi, kućni ljubimci imaju koristi od toga što su aktivni i kreću se - kaže Cuevas.

To im, navodi, pomaže u promicanju cirkulacije, održavanju zdravog metabolizma te očuvanju mišićne mase i pokretljivosti. Naravno, važno je prilagoditi vježbe u skladu s njihovim sposobnostima da bi se izbjegli bolovi. Primjerice, stariji pas s problemima na zglobovima ima koristi od kraćih šetnji da bi se izbjegle ozljede.

image
SHUTTERSTOCK

Održavajte im kognitivno zdravlje

Kao što je važna fizička aktivnost, tako je i mentalna. Mentalne vježbe su važne za održavanje mozga ostarjelog ljubimca u optimalnoj formi, posebno kako bi se spriječio kognitivni pad. Možete pronaći igračke s kojima se mogu igratii bez pretjeranog naprezanja. Razmislite o njuškavcu (prostirka za njuškanje) ili interaktivnoj hranilici kako biste potaknuli vještine traženja hrane kod kućnih ljubimaca.

Isto tako, možete napraviti igračke kod kuće, koristeći materijale koji se mogu reciklirati.


Promijenite im prehranu

Ako vaš stariji ljubimac im posebne zdravstvene potrebe, možda biste trebali razmisliti o promjenama u prehrani. Najbolji način da to odredite je konzultacija veterinara.

- Udruga američkih službenika za kontrolu hrane (AAFCO) nema standard za prehranu starijih kućnih ljubicama s razlogom, nema posebne dijete za starije koja je učinkovita za sve kućne ljubimce. Najbolja prehrana za vašeg kućnog ljubimca ovisit će o njegovim specifičnim zdravstvenim potrebama - kaže Cuevas.

Imajući to na umu, tijekom pregleda pitajte svog veterinara može li vaš ljubimac nastaviti s redovnom prehranom ili treba promjenu.


Prilagodite okolinu njihovim potrebama

Nisu potrebe svih ostarjelih kućnih ljubimaca jednake, no određene promjene okoline mogu učiniti njihov svakodnevni život sigurnijim i udobnijim, a postoje mnogi proizvodi koji služe starijim psima i mačkama. Možete za njih pronaći udobni krevet, rampu koja će im pomoći da se popnu, kutiju s pijeskom s niskim ulazom, jastučiće za mokrenje i slično.

Važno je uzeti u obzir stanje vašeg ljubimca, navodi Cuevas.

Isto tako, promjene je potrebno polako uvoditi.

- Ne želite iznenada promijeniti okolinu, osobito ako vaš stariji ljubimac ima kognitivni pad ili probleme s vidom - kaže veterinarka Chyrle Bonk.


Koji su uobičajeni zdravstveni problemi za ostarjele ljubimce?

Prema veterinarkama Cuevas i Bonk, mnogi stari ljubimci razvijaju artritis.

- To može dovesti do problema s kretanjem koji čak mogu utjecati na apetit i raspoloženje - kaže dr. Bonk

Ako vaš ljubimac ima artritis, veterinar može propisati protuupale dodatke ili lijekove. Cuevas navodi da neki ljubimci mogu imati koristi od fizičke aktivnosti koje su lake za zglobove, poput plivanja.

Linker
24. travanj 2024 05:23