FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
nikad ne bismo rekli

Velika studija otkrila dva nova simptoma Parkinsonove bolesti: Mogu se pojaviti čak 10 godina prije dijagnoze

Parkinsonova bolest je progresivno degenerativno stanje karakterizirano drhtanjem (tremorom) i usporenošću pokreta, a u najozbiljnijem obliku povezana je s dubokim fizičkim i psihičkim propadanjem

Parkinsonova bolest je druga najčešća neurodegenerativna bolest koja se pojavljuje u 0,4 posto cjelokupne populacije prosječno u dobi od oko 60 godina.

Velika studija provedena u Velikoj Britaniji, analizirala je ovaj poremećaj u prilično raznolikoj populaciji, donosi JAMA Neurology.

Znanstvenici su analizirali medicinske kartone više od milijun ljudi koji su živjeli u istočnom Londonu između 1990. i 2018. kako bi otkrili faktore rizika i simptome prije dijagnoze.



Čimbenici rizika

Istraživači su otkrili da se poznati simptomi povezani s Parkinsonovom bolešću, uključujući tremor i probleme s pamćenjem, mogu pojaviti do deset, odnosno pet godina prije dijagnoze. Također su otkrili dvije nove rane značajke Parkinsonove bolesti, epilepsiju i gubitak sluha te su uspjeli ponoviti ove nalaze koristeći dodatne podatke iz UK Biobank.

Iako su rani znakovi Parkinsonove bolesti opisani ranije, te su se studije uglavnom usredotočile na bijelu populaciju, pri čemu su pacijenti iz manjinskih etničkih skupina i oni koji žive u područjima visoke socijalne deprivacije uvelike nedovoljno zastupljeni u dosadašnjim istraživanjima. Nova studija pruža dodatne dokaze o čimbenicima rizika i ranim znakovima Parkinsonove bolesti, koristeći po prvi put podatke tako raznolike populacije.

Istraživači su otkrili da ni etnička pripadnost ni socio-ekonomski status nisu povezani s povećanim ili smanjenim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti.

- Naši rezultati otkrili su nove čimbenike rizika i rane simptome: epilepsiju i gubitak sluha. Dok su prethodna istraživanja nagovijestila povezanost, poput epilepsije koja je češća kod pacijenata s Parkinsonovom bolešću nego u općoj populaciji, sada je potrebno više istraživanja kako bismo mogli tu vezu potpunosti razumjeli U međuvremenu, važno je da liječnici primarne zdravstvene zaštite budu svjesni ove povezanosti i razumiju koliko rano se mogu pojaviti simptomi bolesti, kako bi pacijenti mogli dobiti pravovremenu dijagnozu i krenuli s tretiranjem ove bolesti - rekli su znanstvenici.

Linker
20. ožujak 2024 00:21