FOTOGRAFIJE: DJELICS GETTY IMAGES
Dežurna ordinacija

Već dugo redovno uzimam nekoliko vitamina, trebam li pauzirati ili smanjiti doze?

Za poboljšanje općeg stanja organizma bolje je uzimati multivitaminski preparat koji sadrži dobro izbalansiranu kombinaciju, u dozi koja će zadovoljiti dnevnu potrebu organizma

Imam 70 godina i već dulje od 15 mjeseci pijem selen i cink te vitamine D, E i C. Trebam li napraviti pauzu i možda malo smanjiti dozu? Kolika bi bila optimalna doza?

Nada O., Krapina

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

"Iz vašeg pitanja nije jasno koji je razlog dugotrajnog uzimanja navedenih vitamina i minerala i u kojim dozama ih uzimate. Nadopuna pojedinačnim vitaminom ili mineralom koristi se samo kada postoji zdravstveni problem povezan s deficitom određenog vitamina i minerala (potvrđeno laboratorijskim nalazima i na preporuku liječnika). Ako spomenute vitamine i minerale uzimate samo kao preventivu i nadopunu prehrani za održavanje zdravlja, nema potrebe uzimati ih u kontinuitetu tako dugo, pogotovo ako se ispravno i raznoliko hranite. To je nepotrebno, financijski opterećuje, a može biti i štetno ako se koriste prevelike doze. Za poboljšanje općeg stanja organizma bolje je uzimati multivitaminski preparat koji sadrži dobro izbalansiranu kombinaciju, u dozi koja će zadovoljiti dnevnu potrebu organizma. Takav preparat možete uzimati stalno, no može se i nakon tri mjeseca napraviti pauza. Multivitaminsko-mineralni kompleksi nemaju prevelike doze, tj. vitamini topivi u vodi (C i B) obično su u dozama 200-300% RDA, a vitamini topivi u mastima (A, D, E, K) u dozama do 100% RDA ili manje (RDA = dnevno preporučena doza). RDA za cink je 13 mg (do maks. 40 mg), selen 55 mikrograma, E vitamin 20-50 mg, a D-vitamin oko 2000 i.j. (internacionalnih jedinica)."

Linker
14. travanj 2024 21:13