Jeste li i vi poklekli pred ovim trendom?
 Foto: iStock
Kad nokti prijete zdravlju

Uzrokuju infekcije, upale, čak i rak kože, a žene su lude za njima

14. siječanj 2018.
Gelirani nokti ozbiljna su prijetnja zdravlju, a mnoge žene ih nose i godinama...

Manikura i umjetni nokti mogu za cijeli život uništiti nokte; brojne su žene koje su završile s teško oštećenim noktima, krvarenjima ispod noktiju, pa čak i s rakom kože zbog podvrgavanja agresivnim tretmanima geliranja i ukrašavanja noktiju.

Kada je Antonia Mariconda, atraktivna 36-godišnja novinarka, spisateljica i TV voditeljica iz Velike Britanije, pregledavala svoje stare fotografije, sa sjetom se prisjetila svojih prirodnih, lijepo lakiranih i urednih noktiju na elegantnim i njegovanim rukama.

- Nekada sam stalno slušala pohvalne komentare o svojim lijepim noktima. Bila sam ponosna na njih i na to kako su ih drugi ljudi gledali s divljenjem - rekla je poznata britanska novinarka čija je ispovijest svojevremeno objavljena u Daily Mailu.

Opasna cijena

Ni ona, kao ni mnoge žene u Hrvatskoj, nije odoljela trendu ugradnje i geliranja noktiju te podvrgavanju sušenju pod opasnim UV lampama. Danas plaća visoku cijenu zbog podvrgavanja tom agresivnom tretmanu ljepote. Godine i godine ukrašavanja i guranja prstiju u plastičnu kutiju s ultraljubičastim zrakama prouzročile su trajnu štetu na noktima koji su sada nazubljeni, sasvim istanjeni, urasli na rubovima i skloni lomljenju. Čim se primi i najlakših kućanskih poslova, Antonijini izmučeni nokti pucaju.

- Voljela bih da sam prije znala da ispod elegantnih i lijepo poliranih noktiju izvana, moji prirodni nokti teško pate. Danas ne samo što izgledaju strašno, nokti su mi i vrlo osjetljivi. Kad sam se nekidan igrala sa sinom, puknulo mi je nekoliko noktiju i to je bilo doista bolno. Danas sam itekako svjesna što sam učinila svojim noktima, izgledaju toliko loše da ih neprestano skrivam - kaže Antonia Mariconda.

Svjesna je da će trebati najmanje godinu dana da se njeni oslabljeni nokti koliko-toliko oporave i da možda nikada više neće biti tako čvrsti kao nekada.

Agresivni tretmani

Zbog sve agresivnijih tretmana ukrašavanja noktiju žene postaju osjetljive na infekcije, osipe, pa se čak dovode i u veliku opasnost od razvoja raka kože.

Brojna istraživanja potvrdila su prisutnost štetnih kemikalija u sredstvima za uljepšavanje noktiju, lakovi za nokte i učvršćivači sadrže sastojke kao što su formaldehid, koji može izazvati alergijsku reakciju. Stavljanje nepropusnog sloja gela ne dopušta noktima da dišu, a neizostavan korak na putu do "savršenog" izgleda je i sušenje noktiju pod izuzetno štetnim UV lampama. Ultraljubičasto zračenje kojem se izlažu nokti može prouzročiti rak kože, njezino prerano starenje i hiperpigmentaciju.

U Hrvatskoj su u jednom periodu ilegalni poslovi geliranja noktiju cvjetali, a glas o manikerkama koje po povoljnoj cijeni rade u stanu širio se po preporuci. Bilo tko je mogao kupiti turpiju za nokte, UV lampu, savladati osnovne korake zanata i postati maniker.

Ovisnica o lijepim noktima bila je i grafičarka Gordana Vukres koja je prvi put stavila umjetne nokte prije pet godina. Bila je to uobičajena procedura, privatno u jednom stanu, na crno, naravno. Za gospođu manikerku saznala je od prijateljice.

Foto: iStock
Najveće opasnost krije se u UV lampama, kojima se osvjetljavaju svi slojevi gela.

Zbog upale na antibioticima

- Umjetne nokte stavila sam zato što sam bila nezadovoljna izgledom svojih prirodnih noktiju. Nokatna ploča mi je vrlo mala, imam kratke, zdepaste prste, pa sam htjela rukama podariti ljepši izgled. Bila sam zadovoljna uratkom. Mjesecima sam redovito išla na geliranje, postala mi je to opsesija. Ako bi mi slučajno nokat puknuo, odmah bih jurila na popravak, a to je značilo još češće geliranje i podvrgavanje UV zračenju - priča nam Gordana.

Tako je bilo sve dok nakon jednog od brojnih tretmana na prstenjaku desne ruke nije osjetila pulsirajuću bol. Osim toga, prst je počeo oticati.

- Nazvala sam manikerku, koja mi je savjetovala da prst ispirem u alkoholu, no i dalje me neizdrživo boljelo. Kako je lak bio proziran, vidjela sam da mi se ispod nokta stvara gnoj. Otišla sam liječniku koji mi je mehanički probušio nokat pa je gnoj izišao. Dao mi je antiobiotike i pošteno me izgrdio - sjeća se Gordana.

Nakon ovog neugodnog i bolnog iskustva dvije godine nije stavljala umjetne nokte, ali kako su joj nokti nakon brojnih agresivnih tretmana bili u još lošijem stanju nego na početku priče, vrlo tanki, lomljivi i izbrazdani, odlučila je posjetiti renomirani salon za njegu noktiju i ponovno ih ugradila. Bila je zadovoljna njihovim izgledom, jer opet je imala čvrste, lijepe i nelomljive nokte unatoč tome što često koristi tastaturu, pa su joj zbog stalnog rada na tipkovnici prsti i nokti izloženi dodatnim naporima.

Ukrašavanje noktiju u etabliranim salonima podrazumijeva i veće cijene pa joj je to s vremenom postalo preskupo.

- Zbog toga sam prije godinu dana odlučila opet pustiti prirodne nokte. No, oni se do danas nisu oporavili, lomljivi su, bez sjaja, doslovno se drobe. Toliko su tanki da ne mogu narasti ni preko jagodice prsta. Pila sam vitamine za nokte, mazala ih raznim preparatima za jačanje, ali nema pomoći - govori Gordana koja je, poučena svojim neugodnim iskustvom geliranju rekla: Nikad više!

Opasno zračenje UV lampi

I dermatologinja Mirna Šitum, godinama upozorava na štetnost i opasnost geliranja noktiju.

- S općeg dermatološkog stajališta geliranje noktiju nezdravo je za nokatnu ploču, jer nokat pod gelom jako trpi. Opasnost vreba u UV lampama koje služe za brže sušenje i fiksiranje svih slojeva tijekom kompleksnog postupka geliranja, a njihove UV zrake mogu izazvati pigmentaciju ležišta nokta i samog nokta. To je oblik UV zračenja koji se, zbog vrlo malog područja na koje djeluje, neopravdano smatra sigurnim, a emisija UV zračenja po četvornom metru gotovo je identična onoj koju odašilje solarij. I u Hrvatskoj i u svijetu zabilježeni su slučajevi karcinoma kože ispod noktiju kod osoba koje su često koristile UV lampe za sušenje noktiju prilikom geliranja. Na ležištu nokta može se pojaviti vrlo opasan melanom - upozorava prof. Šitum.

Sve znaju, ali...

Velik je broj žena svjestan opasnosti prečestog i kontinuiranog geliranja noktiju, no često od njega ne odustaju zbog estetskog učinka. Problem je i što zbog debelog sloja gela ne mogu ni vidjeti moguće promjene na koži ispod nokta, što može otežati pravodobno postavljanje dijagnoze i smanjiti priliku za pravodobno liječenje.

Nokti su produžetak kože

Dr. Nick Lowe, spec. dermatolog i predsjednik Britanskog dermatološkog društva, upozorava i na velik rizik od infekcije ako svi predmeti za manikuru nisu sterilizirani. Višestruko korištenje iste turpije, škarica i ostalih predmeta na velikom broju žena može biti način prenošenja gljivičnih infekcija, bakterija i virusa, kao što je herpes. Dr. Lowe savjetuje da sve žene koje se ne mogu odreći profesionalne manikure u salon donesu svoj pribor, jer se na taj način smanjuje i rizik od infekcije.

- Nokat je produžetak vaše kože. Izrastao je iz stanica kože i porozan je. Ako se nokat ili nokatna ploča oštete, može potrajati prilično dugo da se oporave - upozorava dr. Lowe.

Dodatno upozorenje je i istraživanje provedeno prije četiri godine u Velikoj Britaniji na većem broj sredovječnih žena bez obiteljske anamneze raka kože koje su se samo umjereno izlagale suncu. Tumore na rukama dobile su nakon izlaganja noktiju UV zrakama.

Teme
Linker
17. rujan 2022 14:37