Jamstveni žig 'Živjeti zdravo'

Uvodimo oznaku za lakši izbor preporučljive hrane

Proizvodi s oznakom "Živjeti zdravo" bit će samo oni koje su stručnjaci HZJZ-a testirali u skladu s Europskom uredbom o informiranju potrošača o hrani koja predviđa maksimalnu dnevnu dozu šećera, ugljikohidrata, bjelančevina, masnoća i soli te energetski unos od 2000 kalorija dnevno za zdrave odrasle osobe.

Kako bi domaći potrošači bili bolje informirani o hrani koju jedu te kako bi mogli lakše odabrati namirnice čiji je sastav preporučljiv za pravilnu prehranu, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja pokrenuli su akciju dodjeljivanja jamstvenog žiga "Živjeti zdravo".

Žig će biti istaknut na ambalaži samo provjerenih proizvoda koje su analizirali stručnjaci HZJZ-a prema posebno razrađenim kriterijima i Uredbi o informiranju potrošača o hrani.

Ovaj se projekt nadovezuje na Strateški plan smanjenja unosa kuhinjske soli - stanovnici Hrvatske, naime, dnevno prosječno pojedu čak 11 grama soli, što je gotovo dvostruko više od europske preporuke. Toliki unos soli uzrokuje velike javnozdravstvene posljedice.

Proizvodi koji će moći nositi oznaku "Živjeti zdravo" bit će samo oni koje su stručnjaci HZJZ-a testirali u skladu s Europskom uredbom o informiranju potrošača o hrani. Tim propisom predviđena je maksimalna dnevna doza šećera, ugljikohidrata, bjelančevina, masnoća i soli te energetski unos od 2000 kalorija dnevno za zdrave odrasle osobe oba spola. Testiranim proizvodima jamstveni žig dodjeljivat će se na razdoblje od tri godine, dok ispitivanje kvalitete ovisi o vrsti proizvoda.

Nacionalni program

Žig "Živjeti zdravo" jedna je od pet komponenti Nacionalnog programa "Živjeti zdravo", a dodjeljuje se na temelju spomenute uredbe i kriterija za svaku pojedinu grupu proizvoda, kako bi se na taj način pridonijelo edukaciji građana o pozitivnim utjecajima zdravih stilova života.

Prema kriterijima za dodjelu jamstvenog žiga hrana je podijeljena na devet skupina, a svaka od njih na potkategorije s količinama makronutrijenata (šećer, sol, zasićene masne kiseline i drugo) koji su relevantni za tu vrstu hrane.

O svemu ovome govorilo se na nedavnoj radionici koju je organizirao HZJZ, uz sudjelovanje predstavnika Choices International Foundation Rutgera Schilpzanda te predstavnika ministarstava zdravlja i poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca te prehrambene industrije iz naše i susjednih zemalja.

Dva su cilja

- Smanjen unos nezdravih masnoća (zasićenih masnih kiselina), šećera i soli u proizvodima ne samo da će poboljšati zdravstvenu sliku naše nacije nego će nas učiniti i konkurentnijima na europskom tržištu - rekao je tom prilikom dr. sc. Vedran Poljak, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a.

Linker
18. travanj 2024 19:46