Hormone ne smijete shvaćati olako jer utječu na kvalitetu vašeg života
 Getty Images
Naučite ih prepoznati

Utječu na raspoloženje i izgled! Devet znakova podivljalih hormona koji nam znaju promaknuti

Žene svih dobi su tijekom života podložne promjenama i nepravilnom odnosu hormona. I ta neravnoteža itekako može utjecati na zdravlje...

Ponekad nam naša tijela šalju signale koji su preočiti da ih ignoriramo. Kašljanje, kihanje i temperatura? Vjerojatno imate prehladu ili gripu. No, u drugim slučajevima, signali koje nam tijelo šalje su mnogo suptilniji i ako ne znate što tražite, jednostavno može propustiti jasnu poruku da nešto nije u redu.


1. Ekstremni PMS

iako se naziva 'predmenstrualni sindrom', simptomi PMS-a mogu vas pogoditi u bilo koje vrijeme između ovulacije i menstruacije, tijekom drugog dijela vašeg mjesečnog ciklusa, također poznatog kao luteinska faza. Tada su mnoge žene nadute, lošeg raspoloženja, plačljive, svadljive… Ove neugodne simptome obično uzrokuje previše estrogena, nizak progesteron i nedostatak mikronutrijenata.

Pokušajte jesti zeleno lisnato povrće poput blitve, kelja i špinata. Oni su puni protuupalnih nutrijenata koji će vam poboljšati raspoloženje, san i ublažiti grčeve.


2. Neprestano ste iscrpljeni

Umorni ste cijelo vrijeme? Kao i vaše nadbubrežne žlijezde. To su endokrine žlijezde koje leže iznad bubrega i oslobađaju hormon stresa poznat kao kortizol. Ako hrana i stil života odbacuju normalnu proizvodnju kortizola nadbubrežne žlijezde, možda ćete se početi osjećati suprotno od onoga kako biste trebali. Odnosno umorno i letargično. Izbacite kofein jer on pogoršava simptome i produžuje taj umorni ciklus. Ako ga ne možete potpuno izbaciti, barem ga smanjite na jednu šalicu dnevno. Započnite dan zdravim doručkom koji sadrži bjelančevine kako biste uravnotežili šećer u krvi i poboljšali svoje izglede da budete zadovoljni i puni energije.


3. Jako krvarenje s ugrušcima

Ako svaki sat vremena morate mijenjati uložak ili tampon, i redovito vam ostaju mrlje na krevetu, znak je da nešto nije u redu s vašom razinom estrogena. Previše estrogena vezano je za ovu vrstu pretjeranog krvarenja i može biti simptom nečeg ozbiljnijeg (endometrioza, miom maternice ili cista na jajniku), pogotovo ako su vaše menstruacije bolne.


4. Gubitak seksualne želje

Postoji mnogo razloga zbog kojih je vaš seksualni nagon smanjen, ali stres je glavni čimbenik koji pogađa hormone i udara na libido


5. Ten vam je kao u pubertetu

Jedan od najčešćih uzroka akni u odrasloj dobi je sindrom policističnih jajnika, a kod njega su akne tipično raspoređene na donjoj polovici lica i uzduž linije čeljusti.


6. Neprestano debljanje

Ako jedete zdravo i provodite sate u teretani, ali još uvijek ne vidite rezultate, problem je možda u vašoj jetri. Ona je naime odgovorna za uklanjanje toksina iz organizma, te obrađuje i sprema hranjive tvari koji se pretvaraju u energiju. Kada imate hormonalni problem, vaša funkcija jetre je ugrožena i ne može učinkovito raditi na uklanjanju ovih toksina, tako da ih vaše tijelo zadržava.

Dodajte limun i naranču u vodu. Agrumi su naime ključni za zdravu funkciju jetre.


7. Menstruacije su vrlo slabe, kratke ili ih uopće nema

Neke žene bi to nazvale blagoslovom, ali izrazito slabo krvarenje nije zdravo. Kratko razdoblje (manje od tri dana) i svega nekoliko kapi mogu ukazivati ​​na niske razine estrogena. Ako ste bili na striktnim dijetama, možda ste uskratili tijelu važne mikronutrijente potrebne za proizvodnju estrogena.

U prehranu dodajte više proteina.


8. Neobična želja za hranom

Svatko s vremena na vrijeme žudi za određenom hranom, ali ako vam je želja izvan kontrole vaši hormoni su vjerojatno krivci. Ako konzumirate previše šećera, vaše tijelo mora izbaciti inzulin kako bi ga razbio. Šiljci u glukozi i inzulinu mogu poremetiti ovulaciju, zatvarajući vašu proizvodnju progesterona, te dolazi do dominacije estrogena. Pokušajte ograničiti unos šećera i jedite namirnice bogate vlaknima.


9. Mjesečnica vam je smeđe boje

Ovo je zapravo oksidirana krv koja nije posve izašla iz maternice tijekom posljednjeg ciklusa. Krivac? Nizak progesteron. Povećajte unos vitamina B6 i vitamina C.

Linker
14. ožujak 2024 12:30