SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Utječe li dijabetes na mušku plodnost?

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 imaju značajno smanjenje u postotku normalne morfologije spermija i progresivne pokretljivosti te promjene na DNK i ukupnoj količini ejakulata

Utječe li dijabetes na plodnost Imam 29 godina i već 10 godina dijabetes tipa 2. Sada sam počeo razmišljati o djeci. Utječe li dijabetes na mušku plodnost i trebam li razmišljati o zamrzavanju sperme?

Leo K., Bjelovar

Odgovara prim. dr. Dalibor Čičin Šain, urolog:

"Komparativne analize nekoliko studija pokazale su da pacijenti s dijabetesom tipa 1 imaju značajno smanjenje u postotku normalne morfologije spermija i progresivne pokretljivosti te promjene na DNK i ukupnoj količini ejakulata. Slabo kontrolirani dijabetes može dovesti i do periferne neuropatije i problema s potencijom i ejakulacijom. U manjoj mjeri to se odnosi i na dijabetes tipa 2, kao što je pokazano na eksperimentalno induciranom dijabetesu."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
06. svibanj 2024 20:55