Koristi se kod blagih do umjerenih bolova
 Getty Images
Učinkovit i dostupan

Upravo je on prva preporuka za liječenje boli i povišene tjelesne temperature - ostvaruje željeni učinak, a ne uspavljuje i blag je za želudac

09. listopad 2020.
Našao je svoje mjesto i u tretiranju oboljelih od Covida-19 te ga je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila za snižavanje tjelesne temperature

Velika je vjerojatnost da u vašoj ladici s lijekovima važno mjesto zauzima paracetamol. To je često korišten analgetik (lijek protiv bolova) i antipiretik (lijek za skidanje temperature) koji se u cijelom svijetu može kupiti i bez recepta.

Koristi se kod blagih do umjerenih bolova, kao što su glavobolja, zubobolja, menstrualni bolovi; kod bolova izazvanih ozljedama te nakon liječničkih i zubarskih zahvata; kod križobolje i bolova od osteoartritisa; za skidanje povišene tjelesne temperature kod virusnih i bakterijskih infekcija; za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima kod gripe ili prehlade. Našao je svoje mjesto i u liječenju oboljelih od Covid-19 infekcije te ga je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila za snižavanje tjelesne temperature.


Ne uspavljuje

Paracetamol (naziva se i acetaminofen) nema opojni (uspavljujući) učinak. Bolove zaustavlja u mozgu, vjerojatno tako što blokira djelovanje enzima ciklooksigenaze (COX).

Upravo je paracetamol prvi izbor kod blažih i umjerenih bolova, zahvaljujući svojoj učinkovitosti, dostupnosti, niskoj cijeni i povoljnoj sigurnosti. Ako se uzima u preporučenim dozama, smatra se općenito sigurnim, premda su određene nuspojave, baš kao i kod svakog lijeka, moguće. Uzima li se u preporučenim dozama, one su rijetke.


Preporučene doze

Ne prekoračujte preporučenu dozu - za odrasle osobe i djecu stariju od 12 godina to je 500 do 1000 mg (jedna do dvije tablete od 500 mg) svakih četiri do šest sati. Odjednom se smiju uzeti najviše dvije tablete, unutar 24 sata najviše osam tableta. Između dvije doze treba proći najmanje četiri sata. Za djecu i osobe koje imaju teškoća s gutanjem, paracetamol je dostupan u obliku sirupa, tableta za žvakanje, topivih tableta i u drugim oblicima.


Na što treba paziti

Dok uzimate paracetamol protiv bolova ili za snižavanje povišene tjelesne temperature, pazite da ne uzimate neki drugi lijek koji također u svom sastavu sadrži paracetamol (čest je sastojak bezreceptnih lijekova protiv prehlade i gripe), kako ne bi došlo do predoziranja. Također, ograničite unos alkohola – osobito ako uz to već imate blago do umjereno oštećenje jetre - kako ne bi došlo do oštećenja jetre ili pogoršanja istog. Paracetamol se, ukoliko je potrebno, može uzimati u kombinaciji s drugim vrstama lijekova protiv bolova ili antipiretika, kao što su ibuprofen ili acetilsalicilna kiselina.


Brzo djeluje

Kao tableta paracetamol se uzima neovisno o obroku, s čašom vode. Nije potrebna nikakva prilagodba jelovnika. Hrana može usporiti apsorpciju, pa time i učinak paracetamola te ga je najbolje, za brzi početak djelovanja, uzeti sat vremena prije obroka. Djelovanje protiv bolova počinje 30 do 60 minuta nakon uzimanja oralne tablete, a učinak traje četiri do šest sati. Odlična stvar je ta da je blag i za želudac.


Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorirani članak.


Izvori:

Teme
Linker
15. rujan 2021 01:44