Pušači su čak 16 puta podložniji razvoju neuropatije, stanja koje blokira dovod krvi u oko.
 Elijah O'Donnell/Unsplash
Nije dobro

UNIŠTAVA OČI JEDNAKO KAO I PLUĆA: pušači nisu svjesni ogromnog rizika od gubitka vida

Dim cigarete sadrži otrovne kemikalije koje mogu iziritirati i oštetiti vid. Primjerice, teški metali poput olova i bakra mogu se nakupiti u očnoj leći, prozirnome dijelu iza zjenice koji u fokus dovodi zrake svjetlosti. Posljedica može biti razvoj očne katarakte. No, to nije sve.

Pušenje uništava oči jednako kao i pluća, no mnogi pušači toga nisu svjesni. Tek svaki peti svjestan je činjenice da pušenje može rezultirati gubitkom vida, pokazala je anketa britanske Udruge optometrista (AOP), piše Hina.

Po podacima britanske kraljevske udruge slabovidnih (RNIB) među pušačima je evidentirana dvostruko veća šansa od gubitka vida u odnosu na nepušače jer duhanski dim može utjecati na razvoj brojnih očnih bolesti.


Bolesti oka povezane s pušenjem

Dim cigarete sadrži otrovne kemikalije koje mogu iziritirati i oštetiti vid. Primjerice, teški metali poput olova i bakra mogu se nakupiti u očnoj leći, prozirnome dijelu iza zjenice koji u fokus dovodi zrake svjetlosti. Posljedica može biti razvoj očne katarakte jer leće postaju zamagljene.

Znanstvenici podsjećaju da pušenje može rezultirati razvojem dijabetesa, koji oštećuje krvne žile u stražnjem dijelu oka te da je kod njih vjerojatnost od razvoja makularne degeneracije triput veća u odnosu na nepušače. Riječ je o stanju koje utječe na središnji vid, što znači da osoba gubi sposobnost viđenja finih detalja.

Ne treba zaboraviti ni da su pušači čak 16 puta podložniji razvoju neuropatije, stanja koje blokira dovod krvi u oko.

Po rezultatima ankete u kojoj je sudjelovalo 2006 odraslih Britanaca, 18 posto ih je kazalo da pušenje povećava rizik od razvoja sljepila ili gubitka vida, a tri četvrtine ili 76 posto ih je svjesno toga da je pušenje povezano s razvojem karcinoma.


Znamo da šteti, ali ne i kako

Aishah Fazlanie, optičar i savjetnik za klinička i regulatorna pitanja iz britanske Udruge optometrista kaže da je većina ljudi svjesna povezanosti između pušenja i obolijevanja od karcinoma, no da mnogi među njima ne znaju kakav utjecaj ta navika ima na oči.

"Pušenje povećava rizik od razvoja mnogih očnih bolesti poput makularne degeneracije koja je povezana sa starenjem, a to je dovoljan razlog zbog kojega bi pušači trebali razmisliti o prestanku pušenja", kaže Fazlanie.

U Velikoj Britaniji živi oko 7,4 milijuna pušača, od kojih 17 posto čine muškarci, a 13 posto žene. Više od polovine ili 61 posto tvrdi da želi prestati pušiti.

Brojke iz Ureda za nacionalnu statistiku upućuju na to da se broj pušača iz godine u godinu smanjuje, a najveće smanjenje od 2011. zabilježeno je među mladima u dobi od 18 do 24 godine.

Godine 2017. u Velikoj Britaniji je oko 2,8 milijuna osoba ili 5,5 posto koristilo e-cigarete, što je jedan od glavnih razloga koji im je pomogao u prestanku pušenja duhanskih cigareta.

Linker
17. travanj 2024 03:58