FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Umorni i bez energije? Koji su najbolji pripravci za podizanje snage

Multivitaminsko-mineralni dodatak prehrani sadrži sve najvažnije vitamine i minerale u preporučenim dnevnim dozama


U posljednje vrijeme osjećam se dosta umorno i bez energije. Imam 56 godina. Koje biste mi pripravke za podizanje snage preporučili? Pijem samo lijek za tlak i vitamin C.

- Jadranka O., Bjelovar


Odgovara dr. Melita Petrović, mag. farmacije

C vitamin je dobro uzimati, no zbog neredovite ili neuravnotežene prehrane ili ako se osjećamo umorno, iscrpljeno ili se oporavljamo od neke bolesti, bolje je koristiti multivitaminsko-mineralni dodatak prehrani koji sadrži sve najvažnije vitamine i minerale u preporučenim dnevnim dozama. Osim toga, većina vitamina i minerala međusobno se potpomaže u djelovanju.

Može se preporučiti i preparat koji uz vitamine i minerale sadrži još neke korisne sastojke kao što je koenzim Q10. Koenzim Q10 naziva se i aktivatorom stanične energije, supstanca je slična vitaminima, ljudsko tijelo ga stvara, ali se starenjem ta sposobnost smanjuje. S obzirom na njegovo djelovanje Co Q10 danas se često primjenjuje u terapiji sindroma kroničnog umora, a djelovanje se temelji na njegovim antioksidativnim svojstvima. Uzimanje Co Q10 danas se često savjetuje i kod kroničnih bolesti srca i povišenog krvnog tlaka.

Linker
25. travanj 2024 10:05