SHUTTERSTOCK
DEŽURNA ORDINACIJA

Umor i oticanje nogu - ovi simptomi mogu upućivati na nekoliko ozbiljnih bolesti

Kod navedenih simptoma dobro je napraviti laboratorijske i druge pretrage koje će ustanoviti uzrok

Imam 56 godina i već nekoliko mjeseci osjećam se jako umorno i često imam vrtoglavice. Primijetila sam da mi otiču noge, posebno navečer. Dah mi je kraći nego inače. U menopauzi sam. Može li to ukazivati na srčane probleme i što bih trebala poduzeti?

  • Danica K., Zagreb

Odgovara: prof. dr. sc. Goran Krstačić, kardiolog, Poliklinika Srčana, Zagreb

Naveli ste nekoliko simptoma od kojih ističem osjećaj umora, oticanje nogu (uvečer), zaduhu, vrtoglavice. Svakako napravite laboratorijske nalaze s uvidom u eventualnu anemiju (slabokrvnost), ali i nalaz hormona štitnjače koji bi, u slučaju smanjene funkcije, mogao izazivati simptome umora, zaduhe, oticanja nogu. Nadalje, oticanje nogu može se objektivizirati - možda je uzrok u poremećenoj venskoj cirkulaciji nogu pa bih preporučio kolor-dopler vena, po mogućnosti i arterija nogu. Čest uzrok vrtoglavica je poremećena anatomska i funkcionalna struktura vratne kralježnice pa treba napraviti rendgenske snimke vratne kralježnice i kolor-dopler karotidnih arterija i TCD vratne kralježnice. Redovito mjerite arterijski tlak kako bi se vidjelo patite li od niskog tlaka, odnosno imate li nereguliranu arterijsku hipertenziju.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr

Linker
26. travanj 2024 20:00