SHUTTERSTOCK
Pomoć trudnicama

Udruga Roda lansirala internetski alat za pripremu plana poroda

Pomoću alata trudnica može lako pripremiti osobni plan poroda. Alat nudi određene mogućnosti koje trudnice mogu ispuniti ili ostaviti prazno, a iz unosa se generira plan poroda


U suradnji s praktikantima IT poduzeća CROZ koji su bili dijelom Ljetnog akceleratora - programa studentskih praksi, udruga Roda je tijekom posljednje dvije godine razvijala interaktivni alat za izradu plana poroda.

Pomoću alata trudnica može lako pripremiti osobni plan poroda - alat nudi određene mogućnosti koje trudnice mogu ispuniti ili ostaviti prazno, a iz unosa se generira plan poroda. U konačnom planu nalaze se samo ona polja koja su ispunjena, a plan onda trudnice mogu skinuti u obliku PDF dokumenta te koristiti u papirnatom ili digitalnom obliku.

- Plan poroda je pisani dokument koji daje informacije o tome koje su vaše vrijednosti i želje za porođaj i o tome kakvu podršku i pomoć želite od onih koji skrbe o vama. Može biti napisan na različite načine, no s ovim alatom htjele smo dati trudnicama jednostavan, dostupan i učinkovit način kako ga pripremiti - poručuje voditeljica projekta iz udruge Roda, Daniela Drandić.

- Priprema plana poroda je prilika za edukaciju. Slijedom navedenog, kroz taj proces želimo I informirati trudnice o praksama i rutinama u rodilištima uz mogućnost da sagledaju proces poroda drugim očima i odluče koji su njihovi prioriteti te kroz plan poroda iskomuniciraju i zašto je to tako - dodala je.

- Suradnja s udrugom Roda omogućila je studentskom timu da u sklopu programa praksi “Ljetni akcelerator” u CROZ-u steknu vrijedno iskustvo razvoja web aplikacije - od potrebe korisnika do “živog” produkta. Posebno nam je zadovoljstvo bilo to što se radi o društveno korisnoj aplikaciji koja je dio Rodinog portala, mjesta velike pomoći brojnim roditeljima. Vjerujemo kako sudjelovanjem u društveno angažiranim projektima dajemo svoj doprinos zajednici ne samo rješenjem koje je razvijeno, već i edukacijom te osviještavanjem mladih koje želimo naučiti da je naša dužnost kao pojedinaca i organizacije da podržimo inicijative koje nose boljitak osjetljivim društvenim skupinama. Uživali smo u izradi – i praktikanti, ali i mi kao mentori. Hvala dragim Rodama na povjerenju! - poručuje Ivana Cepetić, voditeljica razvoja projekta iz tvrtke CROZ.

Zadovoljstvo

- U idealnom svijetu, plan poroda rodiljama uopće ne bi trebao jer bi kroz trudnoću imale priliku dobro upoznati zdravstvene djelatnike koji će biti uz njih na porodu. No, s obzirom na to da najčešće ne poznaju ljude koje će skrbiti o njima u rodilištu, niti rodilje poznaju njih, plan poroda je koristan alat u kojem oni mogu rodilje bolje upoznati i tako im pružati skrb koja je bliska njihovim potrebama - zaključuju iz Rode.

Porod je nepredvidljiv, no određeni ciljevi i želje koje trudnice imaju za porod mogu itekako utjecati na njihovo zadovoljstvo cijelim procesom, kao i na njihovo raspoloženje i stanje nakon poroda. Zato je važno pripremiti se unaprijed.

Alat je dostupan na stranicama udruge Roda.

Linker
18. travanj 2024 17:15