UBRZANI RAD SRCA

Radi se o novoj, alternativnoj tehnici ultrazvuka srca, koja omogućuje dobivanje kvalitetne slike pomoću minijaturne sonde na vrhu katetera koju kroz venu uvodimo u samo srce - objasnio je docent Bernat

Ubrzani rad srca

Kardiolog Robert Bernat prvi je u Hrvatskoj primjenio jednu od najsuvremenijih metoda liječenja nepravilnog rada srca.

Na kardiologiji u Magdaleni dva je pacijanta izliječio primjenom intrakardijalnog ultrazvuka, pučkim riječnikom rečeno: stavljanjem sonde u samo srce.

- Prvi smo u Hrvatskoj primijenili intrakardijalni ultrazvuk što zahvat čini sigurnijim i ugodnijim za bolesnika.

Radi se o novoj, alternativnoj tehnici ultrazvuka srca, koja omogućuje dobivanje kvalitetne slike pomoću minijaturne sonde na vrhu katetera koju kroz venu uvodimo u samo srce - objasnio je docent Bernat.

Najvažnija metoda

Očekuje da će ova metoda postati standardni dio njihovog naoružanja kod odabranih bolesnika.

Bernat je, inače, njemački student i specijalizant koji je nedavno završio i obuku za primjenu intrakardijalnog ultrazvuka.

- Ultrazvuk srca je jedna od najvažnijih metoda u suvremenoj kardiologiji.

Uz najrašireniji, tzv. transtorakalni ultrazvuk, pri čemu se sonda pomiče po prsnom košu, te tranzofagijski ultrazvuk kada se sonda postavlja u jednjak, što je dosta neugodno - kaže.

Sa svim bolestima srca uspješno se nosi i Specijalna bolnica za kardiovaskularnu kirurgiju i kardiologiju Magdalena u Krapinskim Toplicama.

Sve dok se ne izliječi

A kako smo mi gotovo pa stroj koji ima svoje kablove, pumpe, i druge inačice neromantične vizije o organizmu, kada zahvat i ne uspije od prve, postupak se ponavlja do konačnog izlječenja.

Ubrzani rad srca

Linker
18. travanj 2024 16:38