Odabir jutarnjeg napitka može puno znači kad pokušavate izgubiti kilograme

 SHUTTERSTOCK
Ukusni su

Ubrzajte gubitak kilograma uz ovih osam čarobnih jutarnjih napitaka kojih se tako rijetko sjetimo!

Ovi napici se lako pripremaju i olakšavaju mršavljenje

Nutricionisti i liječnici često napominju da je za sagorijevanje masnoća ključno pretvoriti zdrave navike u prehrani i pijenju u stil života. Možda je vrijeme da u svoj stil života uvedete naviku unosa jutarnjih napitaka koji vam mogu pomoći u gubitku kilograma. Ovo su napici koji vam mogu pomoći u tome:


Zeleni čaj

Istraživanja su pokazala da zeleni čaj može ubrzati metabolizam, što je ključno ako želite smršavjeti, kaže Lisa Young, registrirana dijetetičarka i autorica knjige "Finally Full, Finally Slim", za Eat This, Not That!. Osim toga, zeleni čaj sadrži katehine, antioksidanse koji učinkovito mogu sagorijevati masti.

- Istraživanja pokazuju da ekstrakt zelenoj čaja, što je u biti koncentrirani katehin, smanjuje težinu i smanjuje postotak tjelesne masti - dodaje Young.

Osim katehina, zeleni čaj sadrži i kofein, a on se smatra stimulansom koji pospješuje sagorijevanje masti, potrošnju energije i poboljšava izvedbene sposobnosti u sportskoj aktivnosti.


Ledeni matcha latte

Kad spominjemo zeleni čaj, ne smijemo zaboraviti ni matchu.

- Dokazano je da matcha čaj potiče sagorijevanje masnoća, ali ledeni matcha latte može imati dodatnu prednost za vaš struk jer je izuzetno zasitan - kažu Tammy Lakatos Shames i Lyssie Lakatos, registrirane nutricionistice u The Nutrition Twins.

Započnite dan s ovim jutarnjim napitkom koji će vas opskrbiti s antioksidansima i držati vas sitima nekoliko sati tako da nećete imati želju za grickalicama.

Sastojci:

  • 6 kockica leda
  • 2 čajne žličice matcha praha
  • 110 ml vode
  • 80 ml mlijeka po želji

Priprema:

1. Napunite veliku čašu ledom i ostavite po strani.

2. U drugoj šalici promiješajte matcha prah i vodu. Miješajte dok se ne uklone grudice, a zatim prelijte mlijekom. Ponovno promiješajte i prelijte u šalicu s ledom. Spremno je za konzumiranje.


Topla voda s limunom

Gotovo nema osobe koja nije isprobala ovaj napitak tijekom nekog detoksa. Nije to bez razloga, topla voda s limunom ima odličan učinak.

- Limun ima brojne benefita zbog antioksidansa i pektinskih vlakana. Pektinska vlakna u limunu su topiva vlakna koja se najčešće nalaze u voću i povrću. Razlog zašto je ovaj napitak izvrstan za mršavljenje je taj što hidratizira, nema kalorija i može pomoći u eliminaciji toksina iz tijela - objasnila je Young.


Zlatno mlijeko od kurkume

Iako su jutarnji slatki napici poznati po tome što su kalorijske bombe i gomilaju kilograme, ispijanje ovog umirujućeg, blago slatkog, zasitnog zlatnog mlijeka može pomoći u sprječavanju žudnje, otkrivaju nutricionistice iz The Nutrition Twins. Osim toga, potrebno je samo pet minuta za pripremu, što ga čini savršenim za užurbana jutra.

Pripremite ovaj slasni napitak uz kurkumu, cimet i đumbir, to su tri moćna začina koja pomažu u borbi protiv upale. Osim toga, cimet vam pomaže smanjiti želju za šećerom tako što regulira šećer u krvi.

Za mlijeko od kurkume trebat će vam:

  • 2 dl mlijeka
  • 1/3 čajne žličice kurkume
  • med
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 1 cm ribanog đumbira.

Priprema:

1. Zagrijte mlijeko, dodajte mu začine i stavite da se kuha, ali ne i da zakipi.

2. Kad je kuhano, procijedite i zasladite medom.

3. Pijte toplo.


Čaj od đumbira

Ako pijete čaj, čaj od đumbira još je jedno od najboljih jutarnjih pića za brzo mršavljenje. Prema Young, ovaj topli napitak može pomoći u ublažavanju želučanih tegoba, a ne sadrži kalorije! Osim toga, vaš struk će vam biti zahvalan.

Studija provedena o učincima đumbira na tijelo otkrila je da unos ove moćne biljke može smanjiti tjelesnu težinu te omjer struka i bokova. Druga istraživanja su pokazala da osobe koje redovno konzumiraju đumbir unose manje kalorija. Stoga pripremite taj čaj!

Sastojci:

  • 1 cm đumbira, nasjeckanog
  • 2 dcl vode

Priprema:

1. U šalicu stavite nasjeckani đumbir i prelijte s 2 dcl kipuće vode.

2. Pričekajte pet minuta i procijedite. Uživajte!



Voda od krastavaca i mente

Ovo ne samo da je osvježavajuće piće, nego voda od krastavca i mente može pomoći da smršavite i održite hidrataciju.

- Pijenje vode s mentom i krastavacima ima hrpu zdravstvenih prednosti, a dvije od njih su potpora mršavljenju i poboljšanje probave - objašnjava Young.

Osim toga, pomažu u čišćenju tijela ispiranjem toksina, a istovremeno jačaju vaš imunološki sustav. Metvica, osim što je dobra za probavu, daje dašak slatkoće bez šećera. Krastavci se sastoje od 96 posto vode pa pružaju suptilan okus i dodatnu hidrataciju. Svježi krastavac narezan na ploške i nekoliko listova mente potopite u vodi preko noći. Sljedeće jutro napitak je spreman za konzumaciju.


Voda od piskavice

Ako dosad niste isprobali ovaj napitak, vrijeme je da to učinite. Naime, voda od piskavice može olakšati mršavljenje jer smanjuje apetit i pomaže vam da osjećate sitost. Na primjer, jedna je studija otkrila da vlakna piskavice za doručak potiču osjećaj sitosti i smanjuju unos kalorija kad dođe vrijeme za ručak.

- Ako želite pripremiti vodu od piskavice, namočite 2 žlice sjemenki piskavice u vodi preko noći - kažu nutricionistice iz The Nutrition Twinsa.

Najbolje ju je piti natašte. Međutim, ako ste trudni ili pokušavate zatrudnjeti, izbjegavajte ovo piće.


Kava

Sve dok pijete crnu kavu (ili s minimalnom količinom mlijeka), nećete unijeti puno kalorija. Ovaj omiljeni jutarnji napitak može vam pomoći da ubrzate gubitak kilograma.

Istraživanja su pokazala da kava s kofeinom može smanjiti unos kalorija i potaknuti metabolizam.

Ne samo to, nutricionistica Kelly Jones navodi da kava može djelovati kao sredstvo za suzbijanje apetita za neke ljude. Zapravo, studije pokazuju da ispijanje kave do četiri sata prije obroka može smanjiti kalorijski unos što potencijalno dovodi do većeg gubitka težine.

Linker
21. ožujak 2024 18:57