SHUTTERSTOCK
Koronavirus

U više od dvije godine epidemije covida u Hrvatskoj je izgubljeno više od 17.000 života

Hrvatski je zdravstveni sustav pandemija stajala šest milijardi kuna

Nakon dvije godine epidemije covida-19, proteklu je godinu obilježio omikron soj koronavirusa, manje teških slučajeva bolesti i smrtnih ishoda, ublažene su epidemiološke mjere, a u 2022. zdravstvena je administracija pokrenula prve korake za reformu zdravstvenog sustava.

Stabilnija situacija

Iako nije službeno proglašen kraj epidemije covida, Hrvatska kraj godine dočekuje s relativno stabilnom epidemiološkom situacijom. Cijepljeno je više od 70 posto odraslog stanovništva, a od jeseni su dostupna i nova cjepiva protiv omikron varijante koronavirusa.

Smanjen broj hospitaliziranih

Aktualno stanje drastično je bolje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, višestruko je smanjen broj oboljelih na bolničkom liječenju i respiratoru. Smrtnih ishoda, nažalost, i dalje ima, ali su u stalnom padu i daleko od prošlogodišnjih. Nacionalni stožer civilne zaštite u travnju je ukinuo gotovo sva protuepidemijska ograničenja, a na snazi je ostala samo obaveza korištenja maske za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu te zaposlenike i posjetitelje ustanova socijalne skrbi.

Više od dvije godine epidemije covida hrvatski su zdravstveni sustav stajale šest milijardi kuna, a izgubljeno je i više od 17.000 života.

Linker
23. travanj 2024 10:33