Getty Images
ZDRAVLJE

U sklopu kampanje "Budi mRAK roditelj" predstavljen newsletter o HPV-u

Newsletter je namijenjen primarno roditeljima koji će u par klikova dobiti sve potrebne informacije o HPV-u te mogućnosti prevencije i cijepljenja svoje djece.

U sklopu kampanje "Budi mRAK roditelj" u četvrtak je predstavljen digitalni newsletter usmjeren na prevenciju i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV), uzročnika čak šest vrsta karcinoma.

Newsletter je namijenjen primarno roditeljima koji će u par klikova dobiti sve potrebne informacije o HPV-u te mogućnosti prevencije i cijepljenja svoje djece.

"U suradnji sa zdravstvenim institucijama, liječnicima školske medicine i epidemiolozima radimo na digitalnom i zdravstvenom prosvjećivanju koje može spasiti mnoge živote", kaže Marko Gangur iz Udruge CroMSIC.

Newsletter su osmislili studenti medicine Udruge CroMSIC, uz podršku HZJZ-a, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Gradskog ureda za zdravstvo Zagreba i Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu pri HLZ-u.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je digitalni newsletter na svojoj web stranici i preporučuje školama diljem Hrvatske da obavijeste roditelje o njemu. Naime, svaka škola je dužna obavijestiti roditelje i educirati ih putem liječnice školske medicine o besplatnom cijepljenju protiv HPV-a za sve učenike osmih razreda.

U trenutačnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom Covida-19, gdje zbog poštivanja epidemioloških mjera nije preporučljivo održavati sastanke u zatvorenom prostoru s većim brojem ljudi, digitalni newsletter je idealan odgovor i rješenje za ovo izazovno razdoblje.

Rezultati švedskog istraživanja nedavno objavljeni u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine, u sklopu kojeg je promatrano više do milijuna i pol žena između 10 i 30 godina života, pokazali su da Šveđanke cijepljene protiv HPV-a dvostruko rjeđe obolijevaju od raka vrata maternice.


Izvor: HINA

Linker
19. travanj 2024 07:58