Većina nutricionističkih vrijednosti koje povezujemo s maslinovim uljem, poput omega-3 masnih kiselina, uništava se tijekom procesa zagrijavanja.
 Getty Images/iStockphoto
česte greške

U ovih pet situacija nikad ne bismo smjeli koristiti maslinovo ulje

Ljekovita svojstva maslinova ulja najsnažnija kada se koristi hladno ili lagano zagrijano zbog očuvanja niza osjetljivijih komponenti arome i boje, fitonutrijenata i protuupalnih spojeva.


Svi zagovaratelji zdrave prehrane u svojoj kuhinji imaju maslinovo ulje koje je u mediteranskim zemljama od davnina svojevrsni simbol zdravlja i dugovječnosti. I iako je iznimno zdravo, postoje situacije kad maslinovo ulje nije dobra opcija.


1. Ako niste sigurni odakle je došlo

Prije nego počnete kuhati i peći s njime ili mazati lice i tijelo uljem, svakako se pobrinite da je provjerene kvalitete i da znate iz koje je zemlje došlo. A bilo bi najbolje da bude domaće kako se ne biste izlagali sumnjivim tvarima koje bi ono moglo sadržavati. Uvijek izaberite ekstra djevičansko maslinovo ulje jer se ono dobiva nakon prvog tiještenja (mehanički postupak ekstrakcije ulja stiskanjem tijesta od maslina) zdravog ploda masline, a kiselost (slobodne masne kiseline) mu ne prelazi 0,8 posto. Ova verzija sadrži mnoge hranjive tvari kao što je primjerice polifenol.

ČITAJTE I: Naučite prepoznati pravo maslinovo ulje


2. Za prženje

Određeni broj stručnjaka tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, iako neki tvrde da ono neće otpustiti štetne toksine tijekom zagrijavanja.

Nutricionistkinja Bridget Bennett kaže kako se maslinovo ulje, baš kao i sva ulja, tijekom zagrijavanja 'raspada' te velik broj važnih tvari, poput omega-3 masnih kiselina i antioksidansa, propada u procesu


3. Za roštilj

Mnogi preporučuju mariniranje povrća i mesa namijenjenoga za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovo vam neće naštetiti, ali isto tako neće donijeti puno koristi. Ulje će vjerojatno gorjeti te izazvati plamen, što će izazvati smrad.

Kako hrana na roštilju ne zahtijeva ulje, dobro namažite rešetke, ali uljem koje podnosi tako visoke temperature. Kada je hrana gotovo, tada ju možete lagano premazati maslinovim uljem.


4. U pripremi kolača

Iako neki tvrde da se može koristiti kao zamjena za maslac ili margarin, trebate imati na umu da maslinovo ulje ipak ima intenzivan i miris i okus. Stoga se radije držite maslaca, a to se odnosi na sve proizvode koji uključuju kremu i šećer. Dakle, na torte, slastice, kolače i preljeve za kolače te palačinke. Isto tako i kod muffina s voćem, izbjegavajte korištenje maslinova ulja.


5. Protiv akni

Mnogi koriste maslinovo ulje za njegu lica, tijela i kose. No, ako imate akne i osip po tijelu ili ipak osjetljiviju kožu, nikako ga ne stavljajte jer bi vam se stanje moglo pogoršati. Tada radije koristite arganovo ulje.


IZVOR: Prevention

Linker
16. travanj 2024 14:43