Lijek je često promjena životnog stila
 FOTOGRAFIJE: FLUXFACTORY GETTY IMAGES
Dežurna ordinacija

U menopauzi sam i muči me znojenje. Kako si mogu pomoći?

Higijena spavanja, redovita prehrana, umjerena fizička aktivnost, meditacija, uzimanje dodataka prehrani u vidu adaptogenih biljaka vaša su strategija rehabilitacije

Već sam tri godine u menopauzi i imam užasne probleme s prekomjernim znojenjem, koje je toliko jako da ne želim izlaziti iz kuće. Bila sam kod ginekologa te mi je preporučio antidepresiv, koji ne želim uzimati. Zanima me koja bi mi terapija bioidentičnim hormonima mogla olakšati tegobe. Ima li neki bezreceptni lijek koji bi mi olakšao tegobe?

Elvira T., Sisak

Odgovara dr. Sanja Toljan, anesteziolog:

image
FOTOGRAFIJE: CROPIX


"Menopauza je često razlog za sve što se ženama događa nakon zadnje menstruacije, pa se sve može protumačiti tom fiziološkom promjenom. Nedvojbeno, menopauza je fiziološki dio ženina života, no postoji neki jak razlog zašto se vi znojite, a sigurno nije vezan uz zadnju menstruaciju, Pacijenticama koje imaju znojenja, a prošlo je više od nekoliko godina nakon zadnje menstruacije, uvijek pristupam kompleksno i istražujem cijeli endokrini sustav, imunitet, ali i neurološki sustav. Tek tada možemo vidjeti uzrok takva stanja, koje sigurno nije dobro i ukazuje na patologiju. Bojim se da u vašem slučaju ne bi pomogli ni hormoni ni biljni pripravci, nego neki drugi pristup. Treba provjeriti stanje nadbubrežne žlijezde - mislim da će tu biti uzrok. Ako je iscrpljena, a po simptomima mi se čini da jest, predložila bih vam tehnike pomoću kojih ćete je vratiti u normalu, dakle rehabilitaciju endokrinog sustava. Vaš lijek nije tableta, nego promjene životnog stila koje biste trebali poduzeti. Higijena spavanja, redovita prehrana, umjerena fizička aktivnost, meditacija, uzimanje dodataka prehrani u vidu adaptogenih biljaka vaša su strategija rehabilitacije. Ako ste spremni za takav scenarij, slobodno mi se javite, a ako vam se to čini preteško, slobodno se odlučite za antidepresive. I jedno i drugo dobre su varijante i pružaju olakšanje. Na vama je da odlučite u koju kategoriju pacijenata spadate - u one koji vole brza rješenja ili one koji se žele malo pomučiti i za sebe i svoje zdravlje napraviti pomak. Uzmite vrijeme za sebe i javite se ako želite kvalitetno riješiti svoj problem."

Linker
19. travanj 2024 10:56