Provjerite tlak

 SHUTTERSTOCK
Lov na tihog ubojicu

U ljekarnama diljem Hrvatske mjerenje krvnog tlaka tijekom lipnja i srpnja

Svaki zainteresirani moći će dobiti i savjet ljekarnika o zdravim životnim navikama

Tlak će se mjeriti u gotovo 500 ljekarni u cijeloj Hrvatskoj tijekom lipnja i srpnja. Svaki zainteresirani moći će dobiti i savjet ljekarnika o zdravim životnim navikama, ispravnom korištenju propisane terapije i najboljem načinu brige ako ima povišeni krvni tlak.

Ljekarnici su u suradnji s Hrvatskom ligom za hipertenziju odlučili pojačano mjeriti krvni tlak kako bi se što više ljudi educiralo o tom glavnom rizičnom faktoru za kardiovaskularni pobol, smrtnost, moždani udar i kroničnu bolest bubrega.


Najčešće bez simptoma

Povišeni krvni tlak najčešće nema simptoma i dugo ostaje neprepoznat. U Hrvatskoj povišeni krvni tlak ima više od 1,5 milijuna stanovnika, prema posljednjim podacima EH-UH 2 istraživanja. Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije u Hrvatskoj bilo je iznimno dobro posjećeno, ali je pokazalo i poraznu činjenicu - sedam od deset osoba ima povišeni tlak, svaka peta osoba ne zna da ga ima, više od 20 posto građana nije mjerilo tlak unatrag dvije godine.

U čak 40 posto onih koji znaju da imaju hipertenziju tlak nije bio kontroliran. Liječene osobe s arterijskom hipertenzijom u prosjeku trebaju piti tri antihipertenzivna lijeka dnevno, ali trećina ih uzima manje količine od preporučene, četvrtina prestane uzimati lijekove, svaki drugi zaboravi redovito uzimati lijekove, svaki peti bolesnik sam sebi mijenja terapiju.

Linker
24. travanj 2024 03:14