Za preventivu i za jačanje imunosustava mogu se nabaviti i bezreceptni preparati D3 vitamina
 Getty Images
Dežurna ordinacija

U kojoj dozi uzimati vitamin D za jačanje imuniteta?

Nadoknada ovog vitamina prije svega preporučuje se osobama kojima je dijagnosticiran njegov manjak, a kod uzimanja u preventivne svrhe važno je pridržavati se preporučene doze

Čitala sam o važnosti D vitamina za jačanje imuniteta, pogotovo u ovo vrijeme epidemije koronavirusa. Koji bi preparat bilo dobro uzimati i u kojoj dozi?

Renata l., Koprivnica

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

"Vitamin D ili kalciferol jedan je od vitamina topivih u mastima, važan je za normalan rast i razvoj kostiju i zubi, posebno kod djece, te osoba koje imaju krhke kosti i osteoporozu. U posljednje vrijeme naglašava se i njegova uloga u održavanju zdravog imunološkog sustava. Nadoknada ovog vitamina prije svega preporučuje se osobama kojima je dijagnosticiran njegov manjak, a kod uzimanja u preventivne svrhe važno je pridržavati se preporučene doze jer u prevelikim dozama može biti toksičan. Vitamin D3 (kolekalciferol) obično je u obliku kapi, u većim koncentracijama to su lijekovi koje liječnik propisuje na recept a dozu određuje prema stanju i potrebama pacijenta.

Dnevna doza

Za preventivu i za jačanje imunosustava mogu se nabaviti i bezreceptni preparati D3 vitamina. Korisnici su ponekad nesigurni oko doziranja jer se sadržaj vitamina D3 izražava u težinskim jedinicama (mikrogrami) ili češće u tzv. internacionalnim jedinicama, kratica je IJ (1 mikrogram odgovara 40 IJ). Doziranje je ovisno o dobi pacijenta i indikaciji, u velikom rasponu od 400 do 4000 IJ. Preporučena dnevna doza vitamina D iz hrane i dodataka donedavno je bila 400 IJ za većinu ljudi, no danas se smatra da je to nedovoljno, pa je preporučena dnevna doza povećana na 600 IJ za odrasle do 70 godina, a 800 IJ za starije od 70 godina. No, ne morate se zamarati izračunavanjem doze, važno je da se pridržavate doziranja koje je navedeno na pakovanju lijeka i da ne prekoračujete dnevnu dozu."


ČITAJTE I: RIJEČ STRUČNJAKA Jedan je vitamin posebno moćan u borbi protiv korone! Imate li ga dovoljno u organizmu, i ako ne, kako to nadomjestiti?

Linker
18. travanj 2024 09:07