Getty Images/iStockphoto
I ne samo zbog preuranjenog starenja kože

U kojim sve situacijama uopće nije poželjno leći pod svjetla solarija

Svijetla koža nikako ne ide naruku nesavršenostima; koža izgleda manje zategnuta, triceps nalikuje zastavici, strije se vide kao da su pod neonskim svjetlom, hiperpigmentacije na licu izgledaju kao da smo izašli iz rudnika a da se nismo umili. Ipak, sa sunčanjem, pa i onim pod umjetnim svjetlom treba biti oprezan.

Celulit ili nekoliko kilograma viška kao da se utrostruče na danjem svjetlu.

Svijetla koža nikako ne ide naruku nesavršenostima; koža izgleda manje zategnuta, triceps nalikuje zastavici, strije se vide kao da su pod neonskim svjetlom, hiperpigmentacije na licu izgledaju kao da smo izašli iz rudnika a da se nismo umili.

No, preplanula koža poput pudera ispravlja mane, ali da biste došli do brončanog tena, potrebno je gotovo pola godišnjeg odmora. Mnogima je zato solarij prva stanica u pripremi tijela za bikini. No kada nikako ne biste smjeli u solarij.


Ne preporučuje se maloljetnicima

- Nikako se ne bi smjelo ići u solarij najmanje mjesec dana od laserske epilacije te nakon skleroterapije kapilara i vena i kemijskih pilinga. U solarij također nije pametno ići tijekom terapije antibioticima, bilo da je riječ o lokalnoj primjeni ili na usta - upozorava dermatologinja Ivana Nola i dodaje da maloljetnicima ne preporučuje odlazak na kvarcanje, kao ni osobama jako svijetle puti koje imaju puno madeža.

Posebno bi ga se trebale kloniti osobe koje u obitelji imaju slučaj melanoma. Naravno, i trudnice su u skupini onih koji nipošto ne bi smjeli pod lampe za tamnjenje.

- No, osim u nekontroliranom izlaganju solariju, opasnost se krije i u nepravilnom održavanju solarija ili čak, u nekim slučajevima, neodržavanju. Isto tako, ne mogu se svi tipovi kože izlagati solariju niti jednakoj količini energije. Ako osobe pate od posebnih dijagnoza koje prate određene dermatoze, ne smiju se izlagati UV zrakama - pojašnjava dr. Nola.


Preuranjeno starenje nije najgore

Naime, objašnjava liječnica, nekontrolirano izlaganje solariju, uostalom kao i izlaganje prirodnom izvoru UV zraka - suncu, povećava rizik od razvoja karcinoma kože i dovodi do preranog starenja kože. Uz to, oprezno se valja izlagati solariju, kao i suncu, u slučaju korištenja nekih lijekova i krema, jer se na koži mogu razviti opekline i neki drugi oblici fototoksičnih reakcija.


Na što još trebate pripaziti i što nikako ne biste smjeli raditi prije izlaganja UV zrakama čitajte u novoj Viti.

Linker
24. travanj 2024 06:15