SHUTTERSTOCK
HINA
HINA
kome se preporučuje

U Hrvatsku stiže novo Pfizerovo cjepivo protiv covida

06. rujan 2022.
Nova Pfizerova i Modernina cjepiva nedavno je odobrila Europska agencija za lijekove protiv omikron varijante koronavirusa

Pfizerovo novo cjepivo protiv omikron varijante covida trebalo bi stići u Hrvatsku u utorak, a docjepljivanje tim adaptiranim cjepivom bit će organizirano do kraja tjedna diljem zemlje.

Čak 187.200 doza Pfizerova adaptiranog cjepivo bit će distribuirano prema županijskim zavodima za javno zdravstvo, potvrdili su Hini u HZJZ-u.


Stiže i Moderna

U srijedu ili četvrtak u Hrvatsku stiže i 57.000 doza Modernina cjepiva prilagođenog omikron varijanti koronavirusa, koje će se također odmah distribuirati u županijske zavode za javno zdravstvo.

Nova Pfizerova i Modernina cjepiva nedavno je odobrila Europska agencija za lijekove protiv omikron varijante koronavirusa, a mogu se primiti samo kao docjepna doza, a ne kao prvo cijepljenje.

Cijepiti se mogu svi građani koji su primili drugu i treću dozu, no u HZJZ-u posebno preporučuju cijepljenje starijima od 60 godina i kroničnim bolesnicima.

Nova cjepiva u sebi sadrže glasničku RNA koja u tijelu potiču stvaranje proteina šiljka za originalni Wuhanski soj, ali i za podvarijante BA.1 omikron soja.

Što se tiče daljnje dinamike pristizanja novog cjepiva u Hrvatsku, u HZJZ-u kažu da nemaju tu informaciju jer im zasad ništa konkretno nije potvrđeno.

Teme
Linker
20. studeni 2022 13:05