Čak 20 posto slučajeva raka dojke u Europi javlja se kod žena mlađih od 50 godina.
Za trećinu su jeftiniji

U Hrvatskoj uskoro nova terapija biosličnim lijekom za rak dojke i želuca

U Hrvatskoj godišnje dijagnozu raka dojke dobije oko 2500 žena.

Oboljelim ženama od HER2 pozitivnog raka dojke, metastatskog raka dojke i metastatskog raka želuca u Hrvatskoj će uskoro biti dostupna nova terapija biosličnim lijekom trastuzumab. U kombinaciji s kemoterapijom pospješuje odgovor na terapiju, preživljenje bez progresije i opće preživljenje u usporedbi s liječenjem samo kemoterapijom, pokazuju istraživanja.


Sigurni su u primjeni

Biosličan lijek je biološki lijek koji je vrlo sličan nekom drugom već odobrenom biološkom lijeku (referentnom lijeku), a sigurni su u primjeni, jednakovrijedni i djelotvorni te prolaze stroge kontrole Europske agencije za lijekove. Za trećinu su jeftiniji od referentnog lijeka što omogućava da više oboljelih dobije učinkovitiju terapiju i bolje liječenje.

Konkretno doprinosi i smanjenju smrtnosti od raka dojke, koji je i dalje najučestaliji oblik maligne bolesti u žena. Čak 20 posto slučajeva raka dojke u Europi javlja se kod žena mlađih od 50 godina, a 36 posto kod žena u dobi 50-64 godine.

U Hrvatskoj godišnje dijagnozu raka dojke dobije oko 2500 žena. HER2-pozitivni tumori znatno su zloćudniji od ostalih tumora, brže metastaziraju i češće dovode do recidiva i smrti bolesnice. Svaka peta žena koja oboli od raka dojke ima HER2-pozitivan tumor. Srećom, današnje mogućnosti liječenja promijenile su biološki tijek bolesti i prognozu HER-2 pozitivnih tumora.

Među naprednijim metodama liječenja je i biološka terapija, a dolazak biosličnih lijekova snizio je troškove terapije i učinio je dostupnijom većem broju oboljelih.

Linker
25. travanj 2024 03:52