I to pomaže

U borbu s rakom zborskim pjevanjem

Istraživanje je pokazalo kako zborsko pjevanje pomaže pacijentima s kancerogenim oboljenjima.

Nije novost niti iznenađenje da glazba ima posebno djelovanje na ljude. Ona podiže raspoloženje i ublažava stres, ali za pacijente koji su oboljeli od karcinoma ima itekako značaj. Nova studija pokazala je da zborsko pjevanje samo sat vremena osnažuje imunitet. Rak je jedan od najvećih izazova našeg vremena. Samo u SAD-u procjenjuje se da će biti otkriveno 1,6 milijuna novih slučajeva karcinoma, a gotovo 600.000 osoba će umrijeti od posljedica karcinoma.

Uzorak sline sve otkriva

Stručnjaci aktivno istražuju lijekove i kako pomoći pacijentima u liječenju, ali i kako osigurati kvalitetniji život. Nova istraživanja pokazuju kako zborsko pjevanje može biti od velike pomoći za poboljšanje kvalitete života kod osoba oboljelih od raka. Koautor studije dr. Ian Lewis za potrebe istraživanja upisao je 193 pojedinca u pet zborova. U grupi ispitanika bile su osobe oboljele od raka, ali osobe koje njeguju osobe oboljele od raka. Istraživači su uzeli uzorak sline prije i nakon jednog sata pjevanja u zboru.

Istraživački tim koristio je uzorke kako bi izmjerio razini hormona povezanoga sa stresom, kao što je kortizol, razina citokina te s proteinima povezanima s imunitetom. Istraživači su otkrili značajno smanjenje kortizola kod svih sudionika nakon jednosatnog pjevanja, a to smanjenje se povezuje s poboljšanjem raspoloženja i dobrobiti za cijeli organizam. Istraživanje je potvrdilo kako glazba pomaže pacijentima oboljelim od raka, ali isto tako rješava stresa i osobe koje su njegovatelji. Ovim istraživanjem stručnjaci su dali nadu kako u situaciji kada su osobe psihološki iscrpljene, depresivne i anksiozne samo jedan sat zborskog pjevanja može imati velike koristi za njihov organizam i za psihološko stanje, jer svaki pozitivan događaj u njihovom organizmu znači novu snagu i veću šansu za borbu s rakom.

Linker
20. travanj 2024 07:47