TUMOR KOSTIJU

Tumori kostiju, ako nastanu u kosti, primarni su tumori i mogu biti benigni ili maligni, dok su sekundarni tumori oni koji nastaju metastazom iz drugih oboljelih tkiva.

Tumor kostiju

Tumor kostiju

Tumori kostiju, ako nastanu u kosti, primarni su tumori i mogu biti benigni ili maligni, dok su sekundarni tumori oni koji nastaju metastazom iz drugih oboljelih tkiva.

Maligni tumori su progresivni i često stvaraju recidive (pojavljuju se ponovo na istom mjestu s kog je već odstranjen tumor), te često metastaziraju na druga tkiva, a prenose se putem krvi i limfe.

Benigni tumori nemaju niti jednu od osobina malignih tumora, odnosno nemaju recidive, ni metastaze i građeni su od tkiva koje je slično normalnom tkivu.

PRIMARNI BENIGNI TUMOR

Ovi tumori se lako odstranjuju iz kosti i mogu se zamijeniti koštanim tkivom pacijenta ili čuvanim koštanim tkivom. Benigni tumori su hondromi ili enhondromi. Hondromi se najčešće javljaju u kostima ruku i nogu, a često se otkriva frakturama tih kosti, uzrokovanim tankoćom stijenki kosti.

Hondromi su najsličniji cistama, ali se od cisti razlikuju po sadržaju. Najčešći benigni tumori kosti su egzostoze (izrasline ovijene hrskavicom). U svakom slučaju benigni tumori su izlječivi i prognoze su za većinu pacijenata jako dobre.

PRIMARNI MALIGNI TUMOR

Neki od primarnih malignih tumora su: maligni limfogranulom, maligni neurinom, limfosarkom, plazmocitom i osteosarkom. Postoji još dosta vrsta primarnih malignih tumora.

Tijek i prognoza ovise o tkivu u kojem se nalazi tumor. Bolest se dijagnosticira na temelju pregleda pacijenta, kliničke slike, radiografske slike, mikroskopskog, histološkog nalaza tumora i makroskopskog izgleda.

Na temelju dijagnoze se donosi odluka da li je potrebno odstraniti samo dio kosti koji je zahvaćen ili se mora odstraniti cijeli ud pacijenta. Ako se bolest dijagnosticira u ranom stadiju, tada su veće šanse za uspjeh terapije i izlječenje pacijenta.

METASTATSKI TUMOR

Maligni tumori koji se razvijaju u drugim tkivima i organima, mogu metastazirati i u kostima. Metastatski tumori kostiju su najčešće karcinomi (tumori građeni od epitelnih stanica). Metastaze se na kosti proširuju putem krvi, te uzrokuju stvaranje sekundarnog tumora. Struktura kostiju tako slabi, što često dovodi do patoloških fraktura, te se na taj način otkriva i prisutnost tumora.

LIJEČENJE

Jako je bitno otkrivanje tumora u ranom stadiju napretka, jer su tada mogućnosti za izlječenje puno veće nego kada je tumor u naprednom stadiju. Najčešći način liječenja je kirurška terapija, odnosno odstranjenje dijela kosti koji je zahvaćen tumorom, a u težim slučajevima (kada je tumor maligan i ukazuje na tendenciju invadiranja na okolna tkiva), odstranjenja cijelog uda. Za liječenje se koristi i kemoterapija i terapija zračenjem, iako su tumori kostiju često neosjetljivi na te terapije.

Tumor kostiju

Linker
26. travanj 2024 07:09